ARTIKELRega

Luidsprekers en Elektronica

Max Delissen | 04 augustus 2010 | Fotografie Max Delissen | Rega

In 1989 verscheen de eerste Rega luidspreker op de markt, de Ela. Oorspronkelijk werden die in Denemarken gebouwd, maar al snel verhuisde de productie naar Engeland. In 1991 kreeg Rega twee onweerstaanbare versterker-ontwerpen in de schoot geworpen. Die pasten erg goed in de bedrijfsfilosofie van eenvoud, betrouwbaarheid en goede geluidskwaliteit, en de Elex en de Elicit waren geboren.

Draaitafelspecialist Rega wist de cd-speler als bron lange tijd buiten de deur te houden, omdat ze vonden dat de geluidskwaliteit van vinyl niet te overtreffen was. Pas in 1997 kon Roy Gandy de vraag naar een Rega cd-speler niet meer weerstaan, en was het tijd om de Planet op de markt te brengen. Deze cd-speler veroorzaakte nogal wat deining, omdat hij niet als een cd-speler klonk. De hifi-pers haalde smalend de digitaal bevooroordeelde neus op. Analoog werd in 1997 door veel audiojournalisten als achterhaald, omslachtig, grillig en morsdood beschouwd. Vandaag de dag kijken we anders tegen Roy Gandy`s keuze aan, en vragen we ons af hoe Rega er in slaagde om een cd-speler te ontwikkelen die zo analoog klonk.

De opvolger van de Planet, de futuristisch ogende Apollo uit 2002, kon op aanzienlijk meer bijval rekenen, en werd korte tijd als beste cd-speler aller tijden beschouwd, terwijl hij slechts 500 Pond kostte. Dat de Saturn cd-speler van 1300 pond nog beter bleek te klinken was dan ook geen verrassing.


Vandaag de dag

Rega is geen merk dat elk jaar een nieuwe lijn op de markt brengt. Hun pakket is daarom lekker overzichtelijk. Veel modellen hebben tal van juichende recensies ontvangen. Bijvoorbeeld de goedkope Brio versterker, en de nog steeds zeer betaalbare Mira. Het klapstuk in de ontwikkeling van het merk is echter het koningskoppel Isis en Osiris. Bij dit machtige duo heeft Roy Gandy voor één keer niet gekeken naar de kosten, maar zich toegelegd op het hoogst haalbare. Deze cd-speler en versterker bieden het beste uit bijna 40 jaar technisch hoogstaande ontwikkeling.

Niet gek voor een merk dat ontstond omdat anderen er volgens de oprichters maar weinig van bakten... Tegendraads mag je zijn, maar als je roept dat jij het beter kan dan wie dan ook zul je dat moeten bewijzen. Rega doet dat voortdurend, en die enkele uitglijder betrof steevast een product dat ze niet zelf bouwden. Vanaf het moment dat er Made In Britain op de dozen kwam te staan steeg de score bovengemiddeld. En daarom is ook Rega een essentieel audiomerk.

MERK

EDITORS' CHOICE