ARTIKEL

High End

En zo komen we richting high end vinyl liefhebbers. Het digitaliseren van vinyl klinkt bij velen uit deze hoek nog steeds als vloeken in de kerk en voor hen is dit dus niet weggelegd. Met een wat openere instelling is ook in de high end afdeling vinyl heel goed op harde of glimmende schijf vast te leggen. Het blijft wel een tijdrovende bezigheid en de kwaliteit haalt het niet bij wat high end vinyl liefhebbers gewend zijn. Een gedigitaliseerde LP moet dan ook als een andere vorm van muziek worden gezien. Voor onderweg in de auto of al joggend op de iPod. Voor die doeleinden en voor pure archivering is geripte vinyl uitstekend te gebruiken.

Uiteraard willen we niets aanpassen aan de bestaande draaitafel dus moeten we enkel het signaal dat van de draaitafel komt onderscheppen en doorsturen naar een PC of Mac om daar verder te verwerken bijvoorbeeld met Audacity. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van de pre-out van de versterker in de keten. Wanneer dit signaal wordt aangeboden aan de geluidskaart van de PC of Mac – en de lijn ingang en nooit de microfoon ingang – kun je gebruik maken van de ingebouwde analoog naar digitaal converter. Deze manier van werken geeft vaak een goed resultaat. Wel kun je te maken hebben met vervelende bijgeluiden die het gevolg zijn van een eventuele grond lus.

Een andere manier is om gebruik te maken van een digitale phono voorversterker. Dat kan al met een Behringer UFO202 voor 30 euro. Meer kwaliteit kost wel iets meer. Voor nog geen 150 euro heb je bijvoorbeeld een NAD PP-3 Digital of een Pro-Ject Phono Box II USB. Beide zijn voorversterkers voor zowel MM als MC elementen die een analoog naar digitaal omzetter aan boord hebben. De NAD heeft zelfs nog een 12dB laag filter om eventuele rumble weg te filteren. De draaitafel wordt op de voorversterker aangesloten en het signaal gaat daarna via een USB verbinding naar de PC of Mac. Het rippen verloopt op de standaard manier met Audacity of een ander pakket naar keuze. NAD levert bij de PP-3 het pakket VinylStudio Lite, Pro-Ject laat je zelf een keuze maken.

De beide genoemde phono voorversterkers met ingebouwde AD omzetter zijn solid state ontwerpen, met transistors dus. Dat bij vinyl buizen horen is alom bekend. Daarom kijken we ook even naar de Bellari VP-530. Deze phono voorversterker is uitgerust met een 12AX7 buis en heeft als extra een hoofdtelefoon uitgang. Deze Bellari komt met nog een leuke optie en wel in de vorm van een uit te schakelen RIAA correctie. Het is dus aan de gebruiker om zelf in het digitale domein een correctie toe te passen. Voor ongeveer 350 euro heb je een geweldige phono voorversterker die ook nog eens een ongemanipuleerd digitaal signaal uit je vinyl tovert.

Het blijkt dus dat voor alle prijsklassen en wensen er een oplossing bestaat om muziek vanaf vinyl digitaal op te slaan. Voor sommigen zal het een manier zijn om van het vinyl af te komen en voor anderen om juist hun kostbare vinyl te sparen en het alleen bij een speciale gelegenheid te draaien, terwijl de digitale versie voor ‘door de week’ is.


EDITORS' CHOICE