Topmodellen en Borosilicaat

De grootste luidspreker die Totem ooit maakte, de Shaman, is niet meer in productie. Dit machtige vijfwegsysteem is min of meer opgevolgd door de nieuwste incarnatie van de Wind, een prachtig vormgegeven driewegsysteem met vier units dat nu het topmodel is.

Bij de bouw van de monitormodellen vanaf de Rainmaker en in alle vloerstaande modellen gebruikt Totem het kostbare materiaal  Borosilicaat. Dit wordt ook door de NASA op de Space-Shuttle gebruikt, en is een soort verf waarin kleine glasachtige bolletjes zitten. Dit materiaal zorgt voor een ongeëvenaarde mechanische én akoestische demping en wordt aan de binnenzijde van de kasten aangebracht. Hierdoor is verdere demping in de vorm van (synthetische) wol of schuim niet meer nodig, wat de snelheid en de neutraliteit van het geluid ten goede komt.

Laatste ontwikkelingen

Totem is er het merk niet naar om ieder jaar met een nieuw model op de markt te komen. Succesvolle ontwerpen gaan jaren, soms zelfs tientallen jaren mee. Het duurde dan ook vrij lang voor Totem `op de kar sprong` voor wat betreft surroundweergave. Maar Totem zou Totem niet zijn als de introductie van hun surroundluidsprekers niet opnieuw voor opwinding zou zorgen. De Mask en de Inner Spirit zijn relatief kleine inbouwluidsprekers voor in de muur of het plafond.

Als het ietsje meer mag zijn in de thuisbioscoop kan men ook nog kiezen voor de Tribe, die zowel als on-wall als in-wall model te koop is, of voor de Lynks surroundluidsprekers.

In 2009 werd de nieuwste versie van de Wind geïntroduceerd. De Wind Design is de jongste, maar zeker niet de laatste telg in de steeds groter wordende Totem familie.


(Foto: Jiri Büller)

Conclusie

Als je de tegendraadse ontwerpmethodes van Vince Bruzzese in overweging neemt zou je kunnen denken dat je dan toch aardig wat geluk moet hebben als je daar één succesvol model mee wil maken. Twee modellen wordt praktisch  onmogelijk, en drie totaal uitgesloten. Maar keer op keer bewijst hij het tegendeel, wat hem door de jaren heen een groeiende schare fans heeft opgeleverd.

Trouwe fans ook, die vaak klein beginnen en binnen het aanbod van het merk doorgroeien. En daar is kennelijk een goede reden voor. Internationale tests roemen de ruimtelijke weergave, het voor de afmetingen ongelooflijk diepe laag, en de betrokken en muzikale presentatie. En daarmee kan Totem met recht een essentieel luidsprekermerk genoemd worden.

MERK

EDITORS' CHOICE