ARTIKELBose

Melkpakken

Redactie HiFi.nl | 19 juli 2013 | Bose

Het idee achter de melkpak-speakers is op zich niet verkeerd. Het houdt in, dat wanneer je de weergave van de lage tonen overlaat aan een subwoofer, je de gewone linker- en rechterluidsprekers (dit principe kan natuurlijk ook toegepast worden op een complete surround set) veel compacter kunt maken dan gebruikelijk.

En dat is precies wat Bose gedaan heeft. De piepkleine luidsprekertjes – niet groter dan een melkpak, vandaar hun bijnaam – kunnen op een onopvallende manier geïntegreerd worden in het interieur, en nemen haast geen ruimte in beslag. De subwoofer, die je netjes in een hoekje achter een gordijn ofzo kunt wegmoffelen, zorgt ervoor dat de lage tonen niet achterblijven. Het resultaat is een supercompact luidsprekersysteem dat klinkt als een groot luidsprekersysteem. In theorie, althans.

In de praktijk is het allemaal wat minder eenvoudig. De oorzaak zit hem in de natuurkundige beperkingen waar je mee te maken krijgt als je lage tonen wil laten weergeven door supercompacte ‘melkpakjes’. Dat lukt namelijk niet. Nu is het een bekend gegeven dat het menselijk gehoor niet in staat is om de richting van waaruit lage tonen komen – op voorwaarde dat deze tonen niet boven de 80 Hz uitkomen – te achterhalen. Maar de Bose melkpakjes kunnen die 80 Hz (aan 0 dB) bij lange na niet aan. Bijgevolg wordt ook de weergave van de gewone bassen overgelaten aan de subwoofer. Eigenlijk is die zogenaamde subwoofer dan ook helemaal geen subwoofer, maar een gewone woofer.

‘Ceci n’est pas un subwoofer’

Maar omdat de term ‘subwoofer’ stoerder staat, wordt die gebruikt. Nu is Bose lang niet de enige fabrikant die wooferkasten als subwoofers omschrijft. En uiteraard hebben ook andere luidsprekerfabrikanten die met melkpakformaat luidsprekertjes voor de dag komen last van het probleem dat de lage tonen boven de 80 Hz traceerbaar zijn. En bijgevolg uit de verkeerde richting blijken te komen.

Bose set met piepkleine luidsprekertjes

Maar het is wel zo dat Bose van dergelijke subwoofer/satellietluidsprekersystemen zo’n beetje zijn handelsmerk gemaakt heeft. Zou dat de reden zijn waarom het merk Bose nogal eens verguisd wordt door de ‘echte’ hifiliefhebber?

Bose bashing
Positieve opmerkingen maken over het merk Bose: het is een beproefde methode om de gemiddelde hifiliefhebber in de gordijnen te jagen. Bose bashing – het zich in negatieve bewoordingen uitlaten over het merk – is dan ook een normale praktijk in hifi-middens.

Feit is dat Bose zich eigenlijk helemaal niet richt op de ‘echte’ hifiliefhebber. In dat opzicht is het dan ook best wel logisch dat het merk niet populair is bij deze groep. Bose lijkt eerder ‘oplossingen’ te willen verkopen dan pure hifi-systemen. Het merk wil handige, compacte, woonkamervriendelijke systemen verkopen aan mensen die gewoon goed geluid willen, zonder al teveel gedoe. En dat doen ze heel behoorlijk. Bose systemen zijn veelal zeer gemakkelijk te installeren – men maakt gebruik van speciale stickertjes, kleurcodes, aangehechte labeltjes, instructievideo’s, echt alles wordt uit de kast gehaald – , zodat ook mensen die echt helemaal geen jota begrijpen van beeld en geluid er toch mee aan de slag kunnen. Om die reden verdient Bose echt wel een pluim. Daar staat tegenover dat Bose systemen vaak niet de allerlaatste technische snufjes bevatten – denk aan nieuwe surroundformaten, streamingmogelijkheden, enzovoort – en dat ze vaak bovengemiddeld duur zijn, in verhouding tot de geleverde klankmatige prestaties. Op dat vlak heeft de ‘echte’ hifiliefhebber dus wel een punt.

Uitzonderingen?
Ook die zijn er zeker. De Bose Quietcomfort 15 (de test staat hier), bijvoorbeeld. Het ding kost wat, maar een betere noise cancelling hoofdtelefoon hebben we nog niet gehoord. Ook de hierboven vermelde 901 luidspreker is best een luisterbeurt waard. En dan zijn er natuurlijk ook nog de niet te versmaden SoundLink en SoundDock systemen (Bluetooth/Airplay speakers) van Bose.

Conclusie
In hoeverre Dr. Amar Bose persoonlijk betrokken was bij de ontwikkeling van de nieuwere Bose producten weten we niet. Wat we wel weten, is dat Dr. Amar in 2011 een flinke hoeveelheid Bose aandelen schonk aan het MIT. Deze leveren het instituut echter geen stemrecht op, en ze mogen ook niet doorverkocht worden. Maar het is hoe dan ook wel een mooi gebaar. Tot slot willen we je het volgende citaat van Dr. Amar Bose niet onthouden: "I never went into business to make money. I went into business so that I could do interesting things that hadn’t been done before." Niet voor niets werd hij een 'geluidspionier' genoemd, en dat tweede heeft hij dan ook zeker waargemaakt. Dat eerste overigens ook; Bose stond in 2011 in de Forbes lijst met de rijkste mensen ter wereld. Hij bezat toen 1 miljard dollar…


EDITORS' CHOICE