ARTIKELKaleidescape

Werken met Kaleidescape

Met de Disc Vault kunnen niet alleen Blu-rays worden ingelezen, hij kan ook  maximaal 200 discs fysiek opslaan en `onthoudt` dat de bewuste content in je bezit is. Het grote voordeel daarvan is dat het systeem de schijfjes die in de Disc Vault worden bewaard nooit meer opnieuw hoeft in te lezen alvorens ze vanaf harde schijf kunnen worden weergegeven. De winst is dus niet alleen gebruiksgemak, maar ook snelheid.De schijfjes kunnen overigens selectief uit de DiscVault worden gehaald en later weer teruggestopt, bijvoorbeeld als je een schijfje aan iemand wil uitlenen (zo lang dat nog mag), of als ze mee moeten op vakantie. De DiscVault is overigens geen wisselaar, je ript en bewaart er vervolgens alleen je schijfjes in. Een ander voordeel van deze manier van opslaan is dat multizone weergave veel eenvoudiger wordt, omdat alle discs op een centraal punt zijn opgeslagen. Zonder de Disc Vault moet het schijfje altijd in een M Class speler op een willekeurige plaats in het systeem aanwezig zijn om op andere plekken van harde schijf te kunnen worden weergegeven. Wisselen van film betekent wisselen van schijfje... En het is niet altijd even handig om je daarvoor eerst naar een andere kamer te moeten begeven.
 
Maar als het dan werkt...
De bepalingen ten aanzien van de eigendomscontrole gelden gelukkig alleen voor Blu-ray, en niet voor cd`s en dvd`s. In de gebruikersinterface krijgen Blu-rays vanzelf een blauw randje om de coverplaatjes, en in het weergavescherm is dan te zien of het goede schijfje in de lade (en straks dus in de Disc Vault) aanwezig is. Als dat niet zo is weigert het systeem af te spelen.
 
De nieuwe gebruikersinterface is niet alleen een genot om mee te werken, er draait op de achtergrond een heleboel unieke functionaliteit mee die de ontsluiting van je collectie enorm vereenvoudigt. Kaleidescape heeft een eigen database waarin van 135.000 cd- en filmtitels (waaronder inmiddels zo`n 3300 Blu-rays) uitgebreide metadata en HD coverart is opgenomen. Alleen toegankelijk voor Kaleidescape-klanten, en zéér compleet.
 
Die metadata beperkt zich overigens niet tot artiest, album- en tracktitels, maar ook zaken als aanvullend fotomateriaal, meespelende muzikanten of acteurs en genre zijn beschikbaar. Daarom heeft de gebruiker de keuze uit een aantal zeer volledige bedieningsschermen die hem door zijn collectie begeleiden. Je kunt al je films op genre rangschikken, en binnen die selectie op alfabetische volgorde, hoofdrolspeler of regisseur. Voor je muziek geldt hetzelfde. Alle albums waar Miles Davis op meespeelt? Binnen enkele ogenblikken `shuffelt` je scherm naar de juiste weergave.


 
Ook leuk: je kunt `bookmarks` maken van je favoriete filmscenes, en die zeer snel vinden en achter elkaar afspelen. Ook voor muziek is zo`n selectie van favoriete tracks eenvoudig te maken en op te roepen. De nieuwe M-klasse spelers zijn volledig backward compatible, dus ze zijn moeiteloos in een bestaand Kaleidescape systeem op te nemen.
 
De volledige HD weergave van Blu-ray is van extreem hoge kwaliteit, en de muziekweergave kan zich volgens kenners moeiteloos meten met die van een cd-speler van duizenden euro`s. Als de gebruikte randapparatuur als versterkers, luidsprekers, projectoren of beeldschermen aan dezelfde kwaliteitsstandaard voldoet staat de gebruiker een opwindende kijk- en luisterervaring te wachten.

EDITORS' CHOICE