ARTIKELMarantz

Moderne Geschiedenis

In 1986 kwam Marantz met veel eigen Special Editions. Als eerste de CD-54 Limited Edition. Het was de eerste keer dat Ken Ishiwata met een speciaal concept voor Marantz kwam. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in budgetklasse producten die in geluidskwaliteit de potentie hebben om echte HiFi producten te worden. In de loop der tijd heeft Ken veel apparatuur onderhanden genomen en voorzien van zijn eigen naam.

De jaren negentig werd gekenmerkt door de terugkeer naar muzikaliteit en kwaliteit. Naast de cd-r die terrein veroverde, was het ook de Music Link serie die veel muziekliefhebbers vervoerde. Nog steeds zijn de compact vormgegeven Music Link componenten van Marantz gewilde objecten!

De CD-15 en PM-99SE waren de eerste Marantz producten die voorzien werden van de compacte hoge-dichtheids en zeer snelle versterkermodule "HDAM" (Hyper Dynamic Amplifier Module). Deze technologie, ontworpen door Marantz zelf, zorgt voor een meer dynamisch, accuraat en gedetailleerde audiovoortbrenging door standaard IC's te vervangen met discrete circuits. Het werd uiteindelijk een heel belangrijke technologie voor Marantz.

Ook DCC (Digital Compact Cassette) werd door Marantz omarmd. Verderop in de jaren negentig was het KI Signature (onder andere de CD-63 mkIII KI Signature, die met een goudkleurig front in Sorrento stond) dat werd geïntroduceerd. Ook het Marantz T-1 project (mono buizenversterkers die op bestelling leverbaar waren voor 32.000 euro per stuk, met de allerbeste afwerking mogelijk) en natuurlijk de komst van super audio cd definiëren die tijd. En het overlijden van oprichter Saul Bernard Marantz op 16 januari 1997.

Het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw stond voor Marantz in het teken van D&M, home cinema en het introduceren van de Premium Range van Marantz. In 2006 maakte het merk de stap naar het ‘nieuwe luisteren’ dankzij de iPod. Marantz speelde hier snel op in met de IS-201, een dockingstation. De M1-stijl wordt geïntroduceerd, met de harmonisch evenwichtige vormgeving. En in 2009 brengt Marantz de KI Pearl componenten uit, ter ere van de 30-jarige verbintenis van Ken Ishiwata aan het merk.

De afgelopen jaren worden gekenmerkt door het inspelen op de nieuwe en het uitdiepen van bestaande markten. Muziekstreaming via AirPlay is alweer drie jaar aanwezig bij Marantz, de KI Pearl Lite en de NA7004 streamer, het is nog allemaal vrij jong. Met de Marantz Consolette en de NA-11S1 streamer is zestig jaar Marantz bereikt. Het moge duidelijk zijn dat deze twee apparaten wederom significant zijn voor het merk, dus over nog eens zestig jaar zullen de bezoekers van een eventuele Marantz expositie hier wel over schrijven. Tot die tijd is het genieten van geluid, want zoals het merk zelf propageert: Because Music Matters.

MERK

EDITORS' CHOICE