ARTIKELPhilips

DesignLine TV's

Het hoogtepunt van het persevent - en al helemaal op esthetisch vlak - is de voorstelling van de nieuwe DesignLine 46" en 55" tv's. Het gaat om twee tv-toestellen waarvan de vormgeving werkelijk baanbrekend mag genoemd worden. De voorzijde – dat is de enige zijde die je in de praktijk echt te zien krijgt - is namelijk opgebouwd uit één grote glazen plaat. Het bovenste gedeelte van dit monolitische ontwerp - 2001, A Space Oddysey, iemand? - doet dienst als beeldscherm, het onderste gedeelte is - bij gebrek aan een beter woord - een schermvoet.

Het is niet onmogelijk om de DesignLine schermen aan de muur te hangen, maar daar is dit ontwerp eigenlijk niet voor bedoeld. De schermen moeten overigens wel aan een achterliggende muur worden vastgemaakt, zodat voorkomen wordt dat ze voorover donderen. Daarbij kun je de tv naar keuze al dan niet ietsje achterover - in een hoek van maximaal 10° - laten hellen.

Het glaspaneel gaat geleidelijk over van diepzwart naar transparant, wat ervoor zorgt dat de tv als het ware lijkt te zweven. En als het apparaat uit staat, is het niet meteen duidelijk dat het om een tv gaat. Op technisch vlak is de DesignLine gelijk aan de 8008 serie van Philips.

Prima dus, maar niet zo revolutionair al het design doet vermoeden. Dus geen 4K en ook geen OLED. Kost dat? Het 45" exemplaar moet € 2.199 opbrengen, terwijl de 55" voor € 2.999 van eigenaar verwisselt.

Het gamma
Philips had ook de rest van zijn omvangrijke tv line-up aangesloten staan. Onderaan begint het gamma met de goedkope 4508- en de 5008-reeksen. In het midden heb je de 6008-reeks, terwijl het topsegment ingepalmd wordt door de 7008- en de 8008-tv's. En de DesignLine toestellen, uiteraard.

Uit de demo bleek alleszins dat de beeldkwaliteit - vooral het verwerken van complexe bewegingen in het beeld - telkens verbetert wanneer je een stapje hogerop in het gamma gaat. Anders gezegd: de beelden die op de goedkoopste tv werden vertoond waren niet om aan te zien. De beelden op de 7008- en de 8008-reeks waren dan weer om van te snoepen. Conclusie: you get what you pay for.

Nieuwe mogelijkheden
De nieuwe Philips tv's bieden voortaan ook 'Pauze tv'. In Nederland kan die functie meteen al gebruikt worden, in België zou Telenet dit binnen afzienbare tijd eveneens mogelijk moeten maken. Een ander handigheidje is de ingebouwde programmagids. Vanaf september biedt Philips de mogelijkheid om programma's in deze gids eenvoudigweg aan te stippen voor opname.

Tv-uitzendingen kunnen - vanaf de 6008 reeks - ook worden doorgestuurd naar een tablet. Maar het kan ook andersom. Je kan inderdaad ook content vanop je tablet weergeven op de tv. Een leuk 'YouTuubje' laten zien aan de rest van het gezelschap is op die manier wel erg eenvoudig. Mirroring - een beeld tegelijk op de tv en op een ander scherm vertonen - kan ook, tenminste in combinatie met de nieuwste ultrabooks en met Android apparaten. Op die manier kan je ook beelden doorsturen naar een tweede tv in de slaapkamer.

Kijk ook eens op onze Beeld Special

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »