ARTIKELEpson

Lumen voorbij

Dat de verschillen zo groot zijn, heeft volgens Anderson ook te maken met de lichtsterkte van de geprojecteerde kleuren. “Twintig jaar lang hebben we vastgehouden aan lumen, maar daarmee wordt eigenlijk alleen wit licht gemeten”, vertelt de Amerikaan. “Het vertelt de gebruiker niets over de helderheid van kleur. Tegenwoordig hebben we ook de beschikking over een nieuwe meetmethode, die Color Light Output, of CLO, wordt genoemd. Deze meet de drie primaire kleuren rood, blauw en groen.”

En dan blijkt ineens dat er enorme verschillen zijn in de kleurhelderheid tussen DLP en 3LCD, zo verduidelijkt de Amerikaan met en lichtmeter. Waar de DLP-projector weliswaar 7500 lumen in het wit heeft, blijft daar in kleur minder dan de helft van over: zo’n 3500 lumen. De 3LCD-projector van Epson heeft niet alleen 7000 lumen in wit, maar eveneens 7000 lumen in kleur. Zoals alle 3LCD-apparaten een gelijk witte en kleuren output hebben. “Het is absoluut raadzaam om bij de aanschaf van een projector je niet gelijk blind te staren op het aantal lumen. Informeer ook zeker even naar de kleurhelderheid.”

We begrijpen in ieder geval direct waarom Epson de 3LCD-techniek toepast in al haar projectoren. Tijdens ISE 2013 staat ook weer een aantal nieuwe modellen uitgestald, al richten deze zich toch vooral op de zakelijke markt. Dit zijn niet de projectoren die je thuis plaats om tv of een film te kijken of om te gamen. De nieuwe modellen zijn toch vooral ontwikkeld voor zakelijke toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven, scholen of musea, maar daardoor niet minder interessant om eens even nader te bestuderen.

Tussen modellen als de EB-G6900WU en EB-G6800, vanaf juni verkrijgbaar, en de deze maand beschikbare Epson EB-G6650WU, EB-G6550WU, EB-G6450WU, EB-G6250W, EB-G6050W en EB-G6350, wordt onze aandacht vooral getrokken door de EB-1410Wi. Vooral vanwege de interessante demonstratie die wordt gegeven. Deze ongeveer 2300 euro kostende projector combineert namelijk verschillende presentatietoepassingen; het is feitelijk een projector, whiteboard en flipover ineen. Door middel van een speciale pen die communiceert met de projector, kan bijvoorbeeld op het beeld worden geschreven.

Het materiaal waarop geprojecteerd wordt doet daarbij niet ter zake, zo toont Kuenen door met de pen op zijn hand te tekenen. De projectoren kunnen ook aan elkaar ‘gekoppeld’ worden, zodat meerdere mensen tegelijk een presentatie kunnen geven. Dat wordt gedemonstreerd aan de hand van een spelletje boter-kaas-en-eieren. Misschien niet heel efficiënt vergaderen op die manier, maar als demonstratie in ieder geval uiterst effectief.

Kijk ook eens op onze Projectie Special

Om tot slot nog even terug te komen op het DLP Versus 3LCD-verhaal: Epson heeft ons uitgedaagd de test zelf eens te doen, en met projectoren met beide technieken aan de slag te gaan - bijvoorbeeld bij een hifi-dealer, in het bijzijn van geïnteresseerde lezers. Mocht dat je wat lijken, moet je hieronder (of via de redactiemail) zeker even reageren. 


EDITORS' CHOICE