REVIEWMeridian

Installeren

Redactie HiFi.nl | 22 februari 2013 | Meridian

De Explorer kan gebruikt worden op het Mac platform (vanaf OS X 10.6.4 Snow Leopard), op Windows XP SP3, Windows 7 SP1 of Windows 8 en op Linux, vanaf kernel 2.6.37. Mooi zo. Oh ja, de Explorer is een asynchroon USB Audio Class Compliant 2.0 HS apparaat, dat een datadoorvoersnelheid tot 480 Mb/s ondersteunt. Dat is wel even wat anders dan de USB 1.1 apparaten, die hooguit 12 MB/s halen. Het kleintje kan dan ook vlotjes stereo signalen tot 192 kHz/24 bit bolwerken. Wel is de sample rate via de optische uitgang beperkt tot 96 kHz. Tot slot geven we nog even mee dat de Explorer gevoed wordt via de USB-poort.

Interne Zaken
Meridian claimt dat binnenin enkel audiofiele componenten gebruikt worden. Dat geloven we natuurlijk best wel, maar we kunnen het niet controleren, aangezien het apparaatje niet zomaar even opengeschroefd kan worden. Volgens Meridian beschikt de Explorer over een 6-lagig circuitboard en worden er audiofiele weerstanden en polypropyleen condensatoren toegepast. De Explorer heeft een eigen klok aan boord – een laagjitterig exemplaar met crystal oscillators is dat –, zodat de doorgaans weinig stabiele klokken die zich in een pc of een Mac bevinden het muzieksignaal niet kunnen verstoren.

Het geluidsvolume wordt bediend vanuit de Mac/pc, maar de eigenlijke regeling – een digitaal aangestuurde analoge volumeregeling met 64 stapjes – zit in de Explorer zelf. Op die manier kan worden voorkomen dat de bitdiepte van het signaal alleen maar in z’n volle glorie beschikbaar is als het volume volledig open staat. Een niet te onderschatten voordeel, dat. Overigens stelt Meridian dat de Explorer niet alleen een USB DAC is, maar meteen ook een voorversterker en een hoofdtelefoonversterker. Ze hebben daar een punt.

Installeren
Aanvankelijk loopt het mis. Als we de Explorer aansluiten op een vrije USB-poort op onze – toegegeven: al wat oudere - Apple Cinema HD Display monitor, krijgen we de kleine Meridian niet aan de praat. En houden de overige USB-apparaten die via de monitor met de Mac verbonden zijn, het ook meteen maar voor bekeken. De reden? Op de monitor zitten nog oude USB-poorten, en daar zegt de Explorer ‘Neen, dank u’ tegen. De tweede poging – dit keer via een USB-poort op de MacPro zelf – is wel meteen raak. In het ‘Geluid’ venster op de Mac – een onderdeel van de bekende Systeemvoorkeuren – moeten we enkel nog de Meridian Explorer USB DAC Out optie kiezen en we zijn klaar. Als je een pc hebt gaat het je geheid wel ietsje meer moeite kosten, maar dat kan je de Explorer moeilijk verwijten, natuurlijk.


EDITORS' CHOICE