Wie met zijn tijd meegaat, zorgt voor een ethernet aansluiting op de achterzijde, zodat de P5 gemonitord kan worden via de browser en vanaf internet, updates van software kan ophalen of zich via internet kan laten bedienen. Via DHCP krijgt de P5 een IP-adres en (als je dat toestaat in de router) communiceert de P5 naar buiten. Hoe je de P5 laat werken, stel je in met een touchscreen aan de voorzijde, waarop je bovendien kunt aflezen wat de belasting is, de inkomende en uitgaande spanning of de THD-vervorming aan ingang (al snel 3%) en uitgang (0,4%). Via een scope zie je hoe ver de sinus van de netspanning afwijkt van het ideaal ten gevolge van THD-vervorming, en hoe mooi de P5 spanning opwekt (had je dat andersom verwacht?).
De P5 is bedoeld als generator en mooie schakelcentrale voor de gehele set. Daarbij dient te worden aangetekend dat apparaten, die niet direct inschakelen maar via een stand-by functie werken, dus ook niet verder komen dan stand-by als de P5-uitgang actief is. Je moet die apparaten uiteraard nog steeds zelf “echt” aanzetten. PS Audio raadt af, filters toe te passen vóór de P5. Dat is niet onlogisch, want als ik mijn Kemp filters ervoor zet, neemt de THD-vervorming aan de ingang van de P5 met het dubbele toe. Er achter is ook niet nodig, want het paard hoeft niet achter de wagen te worden gespannen.
De kast is gemaakt van aluminium en heeft een luxe uitstraling. Het deksel is hoogglans zwart gespoten en voorzien van grote luchtopeningen. Wie dat wenst, kan de P5 in zwart bestellen. Aan de onderzijde vinden we de koelventilatoren. De kast is 43 cm breed en 36 diep (exclusief ingestoken stekkers). Het is een volwaardig audiocomponent en verdient een ruime plaats op of nabij het audiorack. De prijs voor dit fraais is 4450 euro, waarmee duidelijk is dat het voeden van een "MediaMarkt-set" met een P5 nogal over de top is. De P5 is bedoeld voor diegenen die in het bezit zijn van een serieuze audio-installatie en de weergave op een hoger plan willen zetten door de energievoorziening drastisch aan te pakken.
Omstandigheden
Het lichtnet van mijn woning is behoorlijk vervuild door een grote wijk met kantoren in de directe nabijheid, waar TL-verlichting heel wat rommel op het net gooit. Bovendien ben ik omgeven door WiFi-routers van mijzelf en de buren, GSM-toestellen en schakelende voedingen van computerapparatuur. Redenen genoeg om jaren geleden een schone groep te laten aanleggen door Ron Kemp en te werken met zijn filters, te weten een Balanced Isolator Source scheidingstransformator en een Power Source netfilter. Daarnaast nog wat tweaks, audiofiele zekeringen en een Kemp QA Plug. De hoofdvoedingskabels zijn van Kemp, de overige netsnoeren van Crystal Cable. Waar dat nodig is, zijn Supra verdeelblokken aanwezig. Uitgaande van de streaming- en CD-keten hebben de volgende componenten een outlet op de PowerSource in gebruik:
- Cyrus XT Se loopwerk en PSX Power Supply
- Logitech Squeezebox Touch met BOTWS voeding
- Esoteric D-07 D/A converter
- Audia Flight Strumento No. 1 lijnvoorversterker
Bovendien voedt het Kemp filterblok mijn tuner en een Clean Power Supply regenerator van H.A.T., waarop mijn phonotrap staat aangesloten. Mijn Audia Flight 50 eindversterker staat rechtstreeks op de schone groep, buiten de Balanced Isolator Source en de Power Source om. Dit laatste is ingegeven door ervaringen uit het verleden, die aantoonden dat lang niet elke eindversterker gelukkig is met (Kemp) filtering. Ook mijn Audia Flight 50 gaat er achter een passief filter alleen maar op achteruit.
Wat ik ga doen is de DAC, de lijnvoorversterker en de eindversterker loshalen van hun huidige positie en voeden via de P5. Waarbij de P5 uiteraard rechtstreeks aan het lichtnet hangt zonder enige scheidingstrafo of filter ervoor of erachter. De tuner omprikken is vrij nutteloos, omdat de kwaliteit van de radio-uitzendingen te wensen overlaat. Het CD-loopwerk is na de komst van een streamer in onbruik geraakt en de phonotrap heeft een eigen power regenerator, die "custom" is gemaakt door en voor H.A.T. Om de verschillen te beluisteren, maak ik gebruik van PMC fact.8 luidsprekers; de componenten van de set zijn onderling verbonden met Crystal Cable (RCA) en/of Yter (XLR) interlinks.