Plussen en Min’en

Marc Brekelmans | 15 oktober 2012 | Cambridge Audio

Maar ook het hoog en midden hebben bijzondere kwaliteiten. De officiële Cambridge informatie over het Minx systeem heeft het over een mooie weergave van strijkers, daarom trek ik de prachtige opname van een viool-concert van Locatelli (Violin Concerto in C Major, Op. 3/5: Adagio op Turtle Records) uit de virtuele platenkast. De warme maar heldere klank van de antieke Guadagnini viool stroomt vol melancholiek de luisterruimte in. Ook subtiele details - zoals de ademhaling van de violist - ontsnappen niet aan de aandacht van de Min21’s, waardoor het geheel verrassend geloofwaardig en aangenaam klinkt.

 

Aangezien Cambridge in dezelfde informatie schrijft dat de Min21‘s nu ook hogere geluidsvolumes aankunnen moeten de strijkers al snel weer plaats maken voor Fragrant World van Yeasayer. Vette elektronische beats en keyboards in een rock-georiënteerde setting vol geluidseffecten geven een vervreemdend effect. Muziek die uitnodigt om keihard gedraaid te worden. Maar als de luidsprekers maar enige hardheid in het hoog hebben wordt de weergave uiterst onaangenaam. De volumeknop van de Arcam krijgt een zwiep naar rechts en de woofer van de X300 moet overuren maken. Ook de woofer in de Min21 maakt kleine maar dappere uitslagen. De ruwe energie van het album komt onvervormd en op hoog volume (standje 50) uit de luidsprekers. Met de ogen dicht zou niemand geloven dat er hier luidsprekertjes staan te spelen die amper groter zijn dan een cola-blikje.

Plussen en Min’en
Meer nog dan de originele Min20’s zijn de Min21’s in staat om op zichzelf - dus zonder subwoofer - al een alleraardigste muziekweergave te bewerkstelligen. De voor hun taak geoptimaliseerde BMR-units maken de Min21 tot een volwaardig tweeweg systeem dat met de ondersteuning van de X300 subwoofer menig mini-monitor schrik aan zal jagen.

Het enige belangrijke minpunt - en datzelfde minpunt was er ook al in 2011 - is dat je de X300 niet met luidsprekerkabels aan kunt sluiten. Voor stereotoepassingen heb je dus een versterker nodig met een regelbare cinch-uitgang, en die worden helaas, zeker in de prijsklasse van de versterkers waarmee de Minx-set verbonden zal worden, steeds zeldzamer.

Met de introductie van de Min21 heeft Cambridge Audio weer een dusdanige sprong vooruit weten te maken dat ik mijn conclusie van 2011 met een gerust hart kan herhalen: “Ik kan geen reden bedenken waarom je in deze prijsklasse zou moeten kiezen voor een groter systeem, behalve dan om indruk te maken op je audiovrienden. Maar laat die vrienden twee nummers luisteren op je nieuwe Minx-luidsprekers en ook zij zullen je gelijk moeten bekennen.”

Aanvullende informatie

De Min21’s worden op mijn werkkamer aangesloten op een Arcam A28 versterker die via een Squeezebox Receiver met BotWS voeding van muziek wordt voorzien. De 21’s worden op een paar forse Atacama stands geplaatst en met een paar propjes BlueTack op hun plek gehouden. Door de aansluitterminals uit de Min21’s te trekken kunnen de BFA banaanstekkers van de AudioQuest CV 4.2 luidsprekerkabels er rechtstreeks ingeprikt worden. De X300 subwoofer verbind ik met de pre-out van de A28.


 

 

 

 

 

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Cambridge Audio. Importeur Dimex heeft ook een Special Page op HiFi.nl. 


EDITORS' CHOICE