ARTIKEL

Liefhebber

U bent meer een vinyl liefhebber?

Ja, ik heb grote waardering voor analoge weergave. We hadden zelfs een analoge mastering studio: een van de beste in de wereld zelfs. De versterkers voor het snijden waren zelfs van Audio Research, die waren echt prachtig! John Curl heeft daar ook een belangrijke bijdrage aan geleverd door de circuits te ontwerpen. Nu nog bezitten we een analoge mastering machine, Ultra Master genaamd. Het heeft een Studer transport en John Curl heeft alle electronica ervoor ontworpen. Het is een erg breedbandig ontwerp: het haalt -3dB op 50 kHz!
Maar…je moet ook met je tijd meegaan. Dus maken we bij Wilson Audio, naast fraaie draaitafels, ook gebruik van cd en sacd-spelers.Toen ik begon in de hifi-industrie was het verschil tussen de huis-tuin-en-keuken draaitafel en een echte hifi-draaitafel immens. Iedereen kon dat verschil horen. De gewone draaitafel had niet alleen afwijkingen in het frequentiegedrag, maar ook Wow, Flutter en Rumble hadden een grote invloed op het geluid. Als je dus gewend was aan zo’n ‘gewone’ draaitafel en je werd geconfronteerd met een echte platenspeler met een mooi MC-element, dan was het verschil enorm. Tegenwoordig hebben digitale bronnen geen last van dit soort vervorming, ja, misschien jitter, maar dat zullen de meeste mensen niet horen. Om in deze tijd iets te laten horen dat zo verschillend is van wat mensen gewend zijn, is dus ontzettend moeilijk.

Luidsprekers zijn erg bepalend voor het uiteindelijke geluid. Ik zeg altijd dat er drie belangrijke factoren zijn voor een goed geluid: de opname, de akoestiek en de luidspreker. Tijdens een high end show demonstreerden we ooit met een iPod. Deze was verstopt onder de kast van een cd-speler. We demonstreerden twee sets, een met een concurrerend merk luidsprekers en een met een paar Wilson Audio Sophia’s.

Beide worden goed opgesteld en gematched met de Stereophile meetrapporten. De luidsprekers van de concurrent werden aangesloten op een dikke Krell versterker en de Sophia’s op een veel goedkopere Parasound versterker beide aangestuurd met een Nagra voorversterker. Dus ook de geluidsniveaus waren gematched. Volgens de aanwezige luisteraars klonken beide systemen erg goed. En toen tilde ik de kast van de cd-speler op de Sophia set op. Daaronder hadden we een iPod verstopt die de Wilson set van muziek voorzag. Het is dus de luidspreker die het verschil maakt! Koop dus de beste luidsprekers die je kunt betalen, zelfs als het geen Wilson Audio luidspreker is.


EDITORS' CHOICE