ARTIKEL

Lastige keuzes

Is het niet aantrekkelijk om zelf ook uw bedrijf te verkopen aan een investeringsmaatschappij?

Dat is een echte uitdaging. We hebben namelijk 4 kinderen en 10 kleinkinderen. Een van onze kinderen werkt bij Wilson Audio, onze zoon Daryl. Hij helpt mee bij het ontwikkelen van producten en reist met mij over de hele wereld. Als we het bedrijf aan hem zouden overdragen, dan zou, door het huidige Amerikaanse belastingstelsel, zowel het bedrijf als Daryl bankroet achterblijven. En dat is een ontnuchterende gedachte. Het druist in tegen al je gevoelens, Amerika zou er juist alles aan moeten doen om goede, kleine bedrijven te steunen. Maar blijkbaar is het belangrijker om het belastinggeld te innen. We denken daarom na over het uitgeven van aandelen aan onze werknemers. We denken daar al de laatste tien jaar goed over na. Sheryl en ik zijn overigens de enige twee aandeelhouders.

U mag als een van laatste fabrikanten nog steeds luidsprekerunits van Focal gebruiken, hoe kan dat?

Dat komt omdat Jacques Mahul (eigenaar Focal – JM Lab, red.) al jaren een goede vriend van me is. Hij is een echte heer en komt onze afspraak na dat hij ons zijn Focal units levert. Niet alle units staan ter beschikking, sommige houdt hij, terecht overigens, voor zijn eigen topmodellen. Wij zijn overigens de enige uitzondering sinds Focal vier jaar geleden besloot niet meer aan derden te leveren. We zijn hem daarvoor dankbaar aangezien al onze ontwerpen gebaseerd zijn op Focal units. Blijkbaar gaat Focal binnenkort weer units leveren aan bepaalde fabrikanten, al heb ik geen idee wie dat zijn. We maken trouwens, naast de Focal units, ook gebruik van units die ons door Scanspeak geleverd worden.

Wat zijn uw ideeën over bi-amping en bi-wiring?

Wilson Audio besteedt veel aandacht aan het fasegedrag van haar luidsprekers. In het geval van bi-amping zouden er, bij gebruik van verschillende merken/typen versterkers, faseproblemen kunnen ontstaan. Verschillende versterkers vertonen namelijk ook een verschillend fasegedrag op de uitgang. Consumenten zijn zich dat vaak niet bewust. Maar ook fabrikanten zijn niet erg mededeelzaam over dergelijke zaken.
Ook de filters in luidsprekers hebben een verschillend fasegedrag. Daarom besteden we enorm veel aandacht aan onze filters. De toleranties van de componenten die we in onze filters gebruiken zijn enorm laag, we zitten daar tussen de 0,01 en de 0,5% terwijl de industriestandaard veel hogere vervormingcijfers toelaat. We zitten daar een factor 100 onder. En we maken gebruik van minder componenten in het filter, want ieder extra component betekent extra vervorming.
Kortom, met bi-amping zijn de resultaten nooit te voorspellen. Dat wil niet zeggen dat er nooit goede resultaten mee gehaald kunnen worden. Maar we willen dat de kopers van een Wilson Audio luidspreker verzekerd zijn van een goed resultaat. Daarom gebruiken we op Wilson Audio luidsprekers uitsluitend single-wire aansluitingen.Ruim een uur later nemen we weer afscheid van Dave Wilson en zijn vrouw Sheryl Lee. Tijdens het interview is het ons duidelijk geworden dat Dave Wilson naast een begenadigd luidsprekerbouwer ook een zeer grote muziekliefhebber is. Maar het succes van Wilson Audio is niet alleen terug te voeren op de inbreng van Dave Wilson, zijn vrouw, en enige andere aandeelhouder, Sheryl Lee speelt een zeer actieve rol in de bedrijfsvoering. Blijkt het cliché toch waarheid te zijn: achter iedere grote man staat een grote vrouw!


EDITORS' CHOICE