ARTIKEL

Echte High End

In de demonstratie werd afwisselend gespeeld met de Klimax DS en de Akurate cd-speler. Er werd gestart met een aantal klassieke opnames. Verschil tussen de twee bronnen was op het eerste gehoor klein. De cd-speler klonk wat voller en warmer dan de Klimax DS. Dit vollere klankbeeld was zeker niet onaangenaam..integendeel zelfs. Mijn persoonlijk voorkeur ging dus uit naar de weergave via de cd-speler.

Aangezien ik geen groot klassiek liefhebber (laat staan kenner van klassieke muziek) ben vroeg ik wat popmuziek te draaien. Gekozen werd voor Joe Jackson – Be My Number Two. De pianolijn was met de Klimax DS veel beter te volgen en kreeg een vloeiender karakter dan met de Akurate cd-speler. Vergelijk het gerust met de verschil in vloeiendheid tussen cd weergave en weergave via een LP. Wellicht leek de weergave via de Klimax DS wat dunner, maar de weergave was zeker muzikaler en meer accuraat (!).

Tijdens de hierna gespeelde stukken werd het verschil steeds duidelijker en verschoof mijn aanvankelijke voorkeur voor de Akurate cd-speler duidelijk naar de Klimax DS. Blijkbaar vraagt een ‘eerlijker’  weergave van de opname om gewenning. De kleuring die een cd-speler meegeeft aan de weergave zit blijkbaar inmiddels ‘ingebakken’  in ons systeem.  

Bijzonder interessant wordt het als je bedenkt dat de Klimax DS niet gebonden is aan het 16bit/44.1 kHz cd-formaat. Linn biedt op haar eigen website zelfs downloads aan in studiomaster kwaliteit. Dat wil zeggen dat de opnames die het eigen platenlabel Linn Records maakt rechtstreeks van hun harde schijf te downloaden zijn… in een 24 bit/88.2 kHz formaat! Technisch gesproken is de Klimax DS in staat om bestanden in nog hogere resoluties (24bit/192kHz) weer te geven. En daarmee is de Linn Klimax DS een heuse high definition bron, waarmee u met een druk op de knop duizenden albums in topkwaliteit ter beschikking hebt. Een audiofiele droom, nietwaar?

Is het investeren in een Klimax DS de moeite waard? Het antwoord daarop is een volmondig ja. Tenminste, als u op zoek bent naar de heilige graal van hifi-weergave: het exact beluisteren van wat er in de studio is opgenomen.
Bent u op zoek naar een vooral aangename, meer romantische weergave, dan is de Klimax DS misschien niets voor u.


vlnr: Gilad Tiefenbrun, Theo Wubbolts (HVT, op de rug bezien), Kees Jan Lankhaar (Audio Excellence) en Werner Ero (Music Emotion)

Mocht u geïnteresseerd zijn in de Klimax DS, hij is bij Art’s Audio in Naaldwijk en Audio Excellence in Zevenbergen reeds te beluisteren. En goed nieuws voor muziekliefhebbers met een ietwat smallere beurs: ook in de Akurate serie is nu een DS leverbaar…en die is een stuk gunstiger geprijsd.


Prijzen:
Linn Klimax DS:   14.875 euro
Linn Akurate DS:    5.117 euro
Linn Akurate CD:   6.248 euro

EDITORS' CHOICE