ARTIKEL

Vinyl

“Blue Guitars moest hoe dan ook authentiek klinken. We zijn voor het opnameproces op zoek gegaan naar dé perfecte apparatuur, de microfoons, de koptelefoons, de beste equipment om de juiste oorspronkelijke sound te creëren. Toen we eenmaal aan het opnemen waren, voelden we ons als kinderen in een snoepwinkel. Zo mooi om met dat spul te werken. Uiteindelijk hebben we de mastering op vinyl gedaan. Digitaal heb je veel minder mogelijkheden. Het klinkt ook veel minder mooi. Ik heb al heel lang een voorliefde voor vinyl, ik zeg ook nog steeds elpee als ik het over cd’s heb.Maar dit voelde echt als en doorbraak. Mocht ik in de toekomst nog meer muziek opnemen, dan zal de mastering zeker op vinyl zijn.”


Muziekbeleving
“Met vinyl is het allemaal begonnen in de popmuziek. Met een elpee had je ook echt iets bijzonders in je hand. In de moderne muziekwereld is deze cultuur helaas vrijwel uitgestorven. Het gaat niet meer om de muziek. Niet elk album is meer ‘a big thing’, het gaat vooral om losse tracks, miljoenen tracks. Vroeger kocht ik veel cd’s voor mijn dochters, zoveel dat ik er zelfs ruzie over kreeg met mijn vrouw. Nu zijn mijn kinderen 17 en 23 en kopen niets eens cd’s meer. Is dat niet verschrikkelijk?  Ze luisteren op hun computer of iPod en downloaden af en toe een track als het hen uitkomt. Alsof het snoepjes zijn waar ze dan net trek in hebben en die ze voor een paar centen of zelfs gratis kunnen krijgen. Muziek is niet meer iets bijzonders. Het is in elk geval een totaal andere muziekbeleving dan de mijne.”


Miles Davis
“Zelf luister ik nog steeds veel naar muziek, zeker als ik schilder. In mijn garage heb ik een eigen schilderplek ingericht. Ik hou niet van stilte, zeker niet tijdens het schilderen. Mijn favoriete schilderplaat is Kind of Blue van Miles Davis. Het is het meest pure stuk muziek ooit gemaakt. De vinylversie heb ik ooit gekregen van een fan. Die had hem op het podium voor me achtergelaten na een concert. Kind of Blue klinkt veruit het best op vinyl. Als je hem op cd hoort denk je dat er iets mis is met de bas. Klinkt echt niet vind ik.”


Installatie
“Aan een goede geluidsinstallatie hecht ik niet veel waarde. Mooie muziek klinkt op welke installatie dan ook goed. In de studio wil ik wél de allerbeste meest up-to-date apparatuur, maar thuis niet. Ik heb een redelijk simpel Sony Music Centre en in de garage een oude pick-up met maar één box. Toen ik een keer thuis werd geïnterviewd door Guitar Magazine hebben ze me uitgelachen vanwege m’n installatie. Ze waren oprecht verbaasd dat ik daar weinig aandacht aan besteedde.”


Toekomst
“Hoe het nu verder moet met mijn carrière, ik weet het niet. Ik kan nog alleen dingen doen, die ik van de dokters mag doen. Ik kan in elk geval geen achtenveertig mensen meer inhuren voor een tournee, veel te riskant. En ik heb ook niet meer de sterkte ‘to play the game’ in de muziekindustrie. Ik heb nog wel plannen om op te treden met de Fire Flies. Wie dat zijn? Geen idee. Ik weet namelijk niet wie tegen die tijd dood of levend is.”

EDITORS' CHOICE