ARTIKEL

Toekomst muziek

Patrick Hendriks | 20 april 2006

De toekomstplannen van Hans met zijn set zijn bi-amping (nog meer buizen!) en akoestiekaanpassing, wanneer hij daar emotioneel aan toe is. De rest van zijn set is zo goed op elkaar afgestemd dat daar voorlopig niets aan veranderd wordt, totdat het upgradevirus toch weer genadeloos toeslaat...



Ik ben ongeveer vijf uur lang bij Hans op bezoek geweest. Er is in die tijd zoveel muziek gedraaid dat ik onmogelijk per beluisterd stuk kan vertellen hoe het klonk. Maar ik ga mijn best doen om de indruk van het geluid te beschrijven en sommige stukken zal ik specifiek beschrijven. Allereerst hoorde ik heel veel detail in de muziek, zonder dat het analytisch klonk. Stemmen klonken realistisch zonder kleuring. Er was een perfecte plaatsing van stemmen en instrumenten zonder kunstmatigheid en heel, ja heel erg diep doorlopend laag dat geen enkel moment bonkte of wollig was. Het laag liep gewoon heel ver door. Wat ook opviel was het compleet verdwijnen van de luidsprekers bij praktisch alle muziek. Ze waren er gewoonweg niet! Je luisterde voor je gevoel naar spelende musici en echte zingende mensen. Heel erg mooi, heel erg echt en heel erg begeerlijk. Ook noemenswaardig is het volledig ontbreken van hoorbare overgangen tussen de woofers, de hoorns en de plasmatweeters, vergelijkbaar met het geluid van een goede electrostaat, maar dan veel dieper doorlopend. De droom van (bijna) iedere audiofiel!

Het nummer Wild Horses, ditmaal gezongen door Alicia Keys werd afgespeeld op de CD-speler en maakte duidelijk hoeveel emotie Alicia in het stuk legt met haar zang. Het nummer grijpt je bij de strot, zoals Hans het treffend wist te verwoorden. En geen enkele hardheid, kilheid of andere nare eigenschap die ik steeds vaker in mijn eigen CD-speler ontdek sinds ik met vinyl aan de gang ben gegaan. CD klinkt zeer analoog bij Hans. Super! Een van de laatste nummers die Hans afspeelde was de LP A night in Tunesia van The Great Jazz Trio, met fantastische funky jazz, waarin op den duur een prachtige drumsolo werd gegeven. Het was net alsof er een drumstel in de ruimte stond. Ieder onderdeel van het drumstel was qua plaatsing perfect aan te wijzen. En niet alleen in de breedte en de diepte, ook was er heel veel hoogte-informatie. Echt heel erg indrukwekkend en realistisch. Ik begrijp heel goed dat Hans regelmatig in zijn ruimte vertoeft want met zo`n geluidskwaliteit blijf je muziek draaien tot je echt kleine oogjes krijgt en je vrouw last krijgt van het hifi-weduwe syndroom.



Is er dan helemaal niets op het geluid aan te merken? Is het werkelijk de audiofiele hemel op aarde? Bijna. Wat nog iets beter kan is de ruimtelijkheid in de diepterichting. Uiteraard had ik ook wat eigen CD`s en LP`s meegenomen, waaronder de gold-disc versie van Amused to Death van Roger Waters. Bij mij thuis klinkt deze schijf ontzettend ruimtelijk en juist dat was hetgeen wat bij Hans net niet helemaal perfect uit de verf kwam. Het druipende water in track 6, Late home tonight part I, komt in mijn luisterruimte echt bijna linksboven naast mij uit het dak druppelen, hier bleef de performance wat meer voor mij plaatsvinden. Precies dat stukje ruimtelijkheid bleef hier een beetje achter. Het geluidsbeeld kan dus nog wel wat verder naar voren komen, en dat heeft naar mijn idee alles te maken met de akoestiek en de plaatsing van de luidsprekers. Aan de apparatuur kan het niet liggen, want die is perfect. Mocht Hans erin slagen om de akoestiek te optimaliseren, dan is deze set werkelijk de ultieme droominstallatie. Hoewel, bestaat er uberhaupt wel een eindpunt, een moment in de tijd wanneer je kunt zeggen “het kan niet beter, alles is perfect”? Waarschijnlijk niet en dat is zowel jammer als ontzettend leuk.



Pas laat in de avond, vele muziekstukken en discussies over muziek en componenten later, realiseerde ik me dat ik nog een heel eind naar huis moet rijden. Gelukkig was deze avond geenzins vermoeiend geweest, dus de reis werd relatief uitgerust begonnen. Jammer dat het geluid van de autoradio tijdens die rit naar huis zo ontzettend slecht klonk. Relatief gezien dan.

Kijk hier voor de set van Hans "Mr. Kuzibri" op My.HiFi


EDITORS' CHOICE