ARTIKEL

de originele fabriek


Michel Hazen | 06 april 2006

Eigenlijk in contrast met deze ultra moderne fabriek is de eerste fabriek waar Linn haar producten maakte die als tweede op de lijst van bezoeken staat. Dit is de fabriek waar Linn zo’n 30 jaar geleden begonnen is en hier vindt voornamelijk de productie van de behuizingen (op de massief aluminium behuizingen na) plaats. Voornamelijk want behalve dat de lokatie de plaats is waar alles begonnen is wordt hier nog steeds het produkt waarmee alles begonnen is gemaakt: de Linn LP12 draaitafel.

Door de jaren heen steeds meer verfijnd maar in de basis nog identiek aan het ontwerp van Ivor Tiefenbrun, de huidige CEO van Linn. Vol (terechte) trots wordt het productieproces van voornamelijk de ‘bearing’ van het plateau uitgelegd. De as draait op een gestanst stukje aluminium dat geslepen wordt met verschillende soorten diamantslijpsel. Na een hele dag slijpen ontstaat een spiegelglad stukje metaal waarop de as van het plateau rust.

De verschillende onderdelen van de as worden met een tolerantie van maximaal 5 micron gemaakt waardoor een vrijwel wrijvingsloze (en trillingsloze) loop ontstaat. Eigenlijk het geheim van de smid waarom de LP12 na 30 jaar nog steeds voorop meedoet op draaitafelgebied. Deze fabriek maakt tevens (nog steeds) de LK serie behuizingen en het nieuwe formaat behuizing van Linn. Een precisieklus die behoorlijk arbeidsintensief en tijdrovend overkomt en op de logische vraag waarom dit deel niet naar een lage lonenland is gesourced wordt beantwoord dat men graag de kwaliteitscontrole en eventuele wijzigingen zelf in de hand wil houden.

In de fabriek zijn een aantal luisterruimten gemaakt waar we de productpresentatie van de nieuwe Majik serie krijgen en een luistersessie. Het verslag van dit gedeelte is binnenkort hier te vinden.

Als laatste gaan we naar de naburige fabriek, Castle precision, die o.a. de productie van de massief aluminium behuizingen voor de Linn Klimax serie doet. Onder anderen inderdaad want ook Rolls Royce laat hier onderdelen voor haar vliegtuigmotoren maken binnen ongekend nauwe toleranties.

De jaren ’50 look aan de buitenkant van de fabriek staat in volledig contrast met de producten die hier de fabriek verlaten zoals bijvoorbeeld de titanium ring op het einde van de motor van de Joint Strike Fighter, behuizingen voor laserapparatuur die vliegtuigen beschermen tegen raket aanvallen en...de lade van de CD12 CD speler. Hier mogen we (om duidelijke redenen) weinig foto’s nemen maar neem van me aan dat het frezen van de Klimax behuizing uit een brok metaal een indrukwekkende vertoning is!

Een intensieve maar ook indrukwekkende ervaring voor de uitgenodigde pers en de Linn medewerkers. Ondanks dat ik meerdere productieomgevingen bezocht heb valt Linn op door de combinatie van high-tech productie faciliteiten in de nieuwe fabriek aan de ene kant en de traditionele fabricage van behuizingen en LP12 aan de andere kant. De betrokkenheid van de medewerkers in het gehele proces valt op, de manier waarop invulling gegeven wordt aan het continue blijven ontwikkelen van mens en product nog meer. En gelukkig komt dat allemaal ten goede aan het eindresultaat bij de consument

EDITORS' CHOICE