ARTIKEL

En geluid

Wat betreft het geluid lag er op de ISE een nadruk op inbouwluidsprekers. We zagen fraaie exemplaren van onder andere KEF en Dali. Die laatste biedt nu in drie belangrijke lijnen (Euphonia, Helicon en Icon) inbouwluidsprekers aan. Ze zijn van achter gesloten, wat ze universeler maakt: de meeste inbouwspeakers hebben van achter geen ‘klankkast’, terwijl de omstandigheden in en achter de muur overal anders zijn. Dali’s aanpak levert consistentere resultaten.


Dali Helicon inbouwluidspreker

Dali is niet de enige “vertrouwde” naam die de IS-markt heeft ontdekt. NAD bijvoorbeeld richt zich er heel nadrukkelijk op, door de meeste apparatuur uit te rusten met RS-232 aansturing en 12V-triggering. De C9060 en C9120 zijn respectievelijk zes- en twaalfkanaals eindversterkers, speciaal voor de IS-markt. Ze hebben onder andere regeling voor het ingangsvolume per kanaal op de achterzijde. “Ideaal om een multiroom installatie mee op te zetten”, aldus de importeur.


Arcam toont de splinternieuwe AV9 voorversterker

Voor wie zocht was er op de ISE 2006 ook top-hifi te vinden. Zo toonde Arcam apparatuur uit alle lijnen, onder andere de dikke P7 multichannel eindversterker en de dito AV9 voorversterker.


Jamo R909

Voorts zagen we voor het eerst de R909, Jamo’s nieuwe vlaggenschip. Deze bijna manshoge luidsprekers bestaan uit een gebogen wand van zevenlaags MDF, waarachter ze open blijven. Inderdaad, het betreft een dipool. Per stuk zitten er twee 15” woofers in, die een  rendement hebben van 100 dB. Volgens de vertegenwoordiger van Jamo was dit nodig om “akoestische kortsluiting” te voorkomen. Aan boord zijn verder een midrange van Seas en een tweeter van ScanSpeak, en in de zware gietijzeren sokkel zit het wisselfilter en een bi-wiring terminal. In de enorme hal van de Brusselse Expo was het verre van optimaal luisteren, maar niettemin was de demo indrukwekkend: de speakers gaven een eerste indruk van enorme kracht en reinheid, hoewel ontsierd door een hoog dat hier en daar een scherp randje had. Niettemin een zeer interessante luidspreker!


De R909 heeft een open achterzijde met een soort ruggengraat

Bij NAD waren voor het eerst de langverwachte Master-series producten spelend te zien, al waren ze ook in Brussel weer niet te horen. De importeur verwacht in maart te kunnen beginnen met de levering van deze Master-serie, waarin onder andere een zevenkanaals eindversterker, een veelzijdige multichannel voorversterker met onder andere HDMI, een multistandaardspeler (die als eerste NAD ook SACD doet) en ten slotte een stereo versterker zijn opgenomen.


NAD Master-series

Marantz tenslotte toonde zijn nieuwste creatie, de ST-7001 tuner. Behalve FM en AM ontvangt de 7001 ook DAB. Wie in de buurt woont van een DAB-mast, heeft er vanaf nu dus een tuneroptie bij!

Volgend jaar wordt de ISE weer in Nederland gehouden (RAI - Amsterdam). De organisatie zou nu al 80 procent van het vloeroppervlak van dit jaar verkocht hebben voor 2007. Als dat een graadmeter is, belooft het ook dan weer een topper te worden.

EDITORS' CHOICE