ARTIKEL

Infotainment ‘plus’


Rob van Ginneken | 10 november 2005

Dynaudio levert het speciale systeem als gezegd op basis van een Passat waarin het complete infotainmentsysteem al aan boord is. Een processor zorgt ervoor dat de tien luidsprekers op alle vier de zitposities een zo perfect mogelijk geluidsbeeld laten horen. Stereo. Wat menigeen niet weet, is dat Dynaudio op het vlak van sound processing een topmerk is dat professionele apparatuur voor de film- en muziekopname industrie bouwt.

Dynaudio en VW Passat (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing
De speciale Dynaudio unit

Zo zijn ze net verkozen als hofleverancier van de Britse BBC. En Airstudios gebruikt hun apparatuur bijvoorbeeld bij plaatopnames. Robbie Williams, U2, Coldplay, noem maar op. Nog een aardig detail: Dynaudio registreerde de soundtracks van films als Batman begins, Shrek, Gangs of New York, Matrix en Lord of the Rings.

Terug naar de Passat. Is het allemaal te horen? Antwoord: binnen twee tellen is duidelijk dat hier een totaal andere klasse speakers aan het werk is. Je went er overigens razendsnel aan, maar de klap is des te groter wanneer je zoals wij daarna weer in je eigen Opel Meriva stapt. Zelfs met de Blaupunkt DAB radio die daar in zit. Bij een directe vergelijking vallen de verschillen enorm op. Net als in de huiskamer, wanneer je van de ene naar de ander luidspreker set omschakelt.


Plus en min


Laten we met een kritische noot beginnen. Wanneer we een van onze test CD’s (Pino Daniele) beluisteren, blijkt de zeer diepe basgitaar van de Napolitaan in combinatie met de kracht van de speakers net iets te veel voor de interieurafwerking. Op hoog volume zijn er resonanties waar te nemen. Toegegeven: het systeem wordt op zo’n moment extreem belast. Misschien heeft het er ook mee te maken dat Dynaudio bewust géén subwoofers monteert. Bovendien zullen de meeste veeleisende luisteraars wellicht kwalitatief nóg hoogwaardiger versterkers op hun verlanglijstje zetten.

Dynaudio en VW Passat (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Het is een kniesoor die er op let. In grote lijnen is de vooruitgang op alle gebieden te horen. De verstaanbaarheid van stemmen is beter, het geheel doet bij normaal tot behoorlijk luid gebruik zeer ontspannen aan en wat ons vooral opvalt is de fenomenale verbetering van het ‘beeld’. Opeens komt de muziek niet meer als een koptelefoon van links en rechts, maar lijken de muzikanten ergens boven de motorkap te zweven. Heel fatsoenlijk geplaatst. Natuurlijk bereikt een nette audio installatie in de woonkamer een hoger niveau, maar de verbetering is naar automobielnormen spectaculair te noemen.

Dynaudio en VW Passat (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing
Wilfried Ehrenholz van Dynaudio

Dynaudio en VW stelden een systeem samen met een drieweg combinatie voorin en een tweeweg systeem in de achterdeuren. In totaal tien luidsprekers. Geen surround dus. Waarom? Zo heeft Dynaudio topman Wilfried Ehrenholz dat in zijn eigen thuis ook het liefst, zo vertrouwde hij ons toe. ,,Ik luister graag naar live opnamen en dat gaat perfect met twee kanalen. Het gaat om de dynamiek en de plaatsing van alle stemmen en instrumenten in het geluidsbeeld. Met een zeer geringe vervorming en verkleuring. We willen het oorspronkelijke muzikale gebeuren zo goed mogelijk reproduceren. Levensecht. Dynaudio is dus geen partner voor automerken die allerlei effecten zoekt.”

EDITORS' CHOICE