ARTIKEL

De keerzijde

Zoals ik hierboven al meldde wordt de energie overdracht van een schakelende voeding door middel van een regellus gecontroleerd; de pulsbreedte modulatie. Er vindt dus een terugkoppeling plaats van de schakeling die energie vraagt, naar de schakeling die energie levert.

Vooral in de beginperiode werden ook in audioapparatuur schakelende voedingen toegepast die direct afgeleid waren van schakelingen zoals die in TV’s en computers zitten. Het resultaat was een serie versterkers die plat en levenloos klonk. Vooral de eerste serie Carver versterkers was daarom berucht, maar de schakeling die daarin zat sloeg ook alles! In deze versterkers zat een op 60% van het uitgangsvermogen gedimensioneerde voedingstrafo, die door middel van een triacschakeling aangestuurd werd. Dat is dus ongeveer hetzelfde als een flinke lichtdimmer of dat handige schakelingetje waarmee u het toerental an uw boormachine kunt regelen… Het moge duidelijk zijn dat deze versterkers geen klankmatige hoogstandjes waren…

Inmiddels zijn er de nodige vooruitgangen geboekt, maar een zekere voorzichtigheid zou ik blijven houden omdat het snelle schakelen van de voeding wel zeer goed uit de voedingsspanning van de versterker gefilterd moet worden om geen nadelige klankmatige effecten meer te kunnen hebben.

Klik hier voor een vergrote afbeelding


EDITORS' CHOICE