Het is duidelijk dat het gebruik van DVD-spelers met SDI-uitgang (Serial Digital Interface, een digitale video uitgang) erg populair zal gaan worden, omdat het beeld digitaal bewerkt kan worden door een scaler. Als de scaler dan ook nog een DVI (Digital Visual Interface) uitgang heeft, en de projector een DVI ingang, is het volledige pad van DVD tot projectie digitaal. Een grote verbetering, zonder de onnodige A/D/D/A stappen die vaak noodzakelijk zijn.
Een voorbeeld van een dergelijk product is de Immersive HOLO3DGRAPH PCI Video Processor Card (http://www.immersiveinc.com). Deze accepteert SDI,component, S-Video en composite en kan in een PC gebruikt worden. De de-interlacing wordt gedaan door een Faroudja DCDi Video Processor en de kaart heeft een eigen GUI voor het kiezen van de diverse instellingen van de kaart.De Immersive kaart in complete scaler met deze kaart (Goliath) wordt reeds geleverd in Nederland door ITC Home Theater in Emmeloord (http://www.hometheater.nl). De fabrikant levert ook zelf een complete scaler in een behuizing: de aSimilator. Verdere noemenswaardige nieuwe producten op het scaler/video processor vlak waren de Focus Enhancements (bekend van de Quadscan) Centerstage CS-1 ($1.995) en CS-2 (ook leverbaar met SDI optie voor $399, zonder SDI is de prijs $2.495). Voor meer info: www.focusinfo.com. Ook TAW kan met zijn Rock scaler natuurlijk niet onvermeld blijven. Wellicht is de Rock wel de meest geavanceerde scaler op dit moment en geschikt om van werkelijk iedere beeldbron een fantastisch plaatje te maken, werkelijk compleet toegesneden op de gebruikte display. Via Internet kan de scaler up-to-date gehouden worden. Ook hier is een SDI ingang uiteraard voorhanden. Ook Extron (http://www.extron.com), vooral bekend om hun video-switches maakt een scaler met SDI ingang: de DVS 204.
Videon Central (http://www.videon-central.com) is een nieuwe naam, maar een belangrijke, want zij voorzien Krell, Madrigal (Proceed) en EAD DVD-spelers van de-interlacing. In de Omega One bieden zij een line-doubler als de iScan Pro, maar dan met meer inputs, video instellingen en geheugens. Key Digital (http://www.keydigital.com) kreeg op de CES 2002 (Consumer Electronics Show) 5 awards voor hun producten, waaronder video switches, scalers en transcoders. Laatsgenoemde apparaatjes zijn zeer interessant. Zij bieden de mogelijkheid om component om te zetten naar RGBHV, wat heel bruikbaar is voor projectoren met RGBHV ingangen, maar geen component ingangen. Er is ook een apparaat dat het omgekeerde doet.
Ook Faroudja (http://www.faroudja.com) speelt nog steeds mee in de video processor markt. Zij hebben de term praktisch uitgevonden en zetten bijvoorbeeld met hun Digital Cinema Source (ongeveer $9.999) een bijzonder produkt op de markt: een DVD-speler van hoge kwaliteit (o.a. met AES/EBU uitgang), die ook externe bronnen kan verwerken. Naast analoge video ingangen (composite, S-Video, component, RGBHV en een computer doorvoer), heeft de scaler/speler ook een DVI in- en uitgang. Uiteraard gebruikt Faroudja zijn eigen DCDi (Directional Correlation Deinterlacing) technologie. De topscaler van het merk, de DVP5000U ($27.995) krijgt het als eerste voor elkaar om 1080i HDTV te upscalen naar 1080p, een formaat dat alleen de beste projectoren weer kunnen geven. Een staaltje van deze techniek werd gedemonstreerd met een Sony G90 CRT projector een een fragment van The Rookie, direct vanaf een D5 tape (ongecomprimeerd 1080i). Het beeld was werkelijk subliem en behoorde bij het beste van de show. Ook geleverd door Faroudja is de FDP-DILA1 gemodificeerde JVC G15 D-ILA projector met panamorphe lens en bijbehorende Digital Cinema Source of Native Rate Series processor (laatsgenoemde wordt op 1 resolutie ingesteld in de fabriek). Zelfs een hush-box kan worden meegeleverd. Geen overbodige luxe, want de D-ILA is nogal rumoerig. In een vergelijkbaar pakket wordt ook een gemodificeerde SIM2 projector geleverd (de FDP-DLP1HD) en twee plasma-schermen (FPP-61-1HD en FPP-421HD).
Over plasma gesproken, er waren nogal wat merken die plasma TVs toonden o.a.: Fujitsu, Hitachi, Loewe, Marantz, Pioneer en Toshiba. Het beeld dat ik zag uit deze schermen was goed tot zeer goed. Het is duidelijk dat plasma displays steeds beter en beter worden. Nieuw was de introductie van 61" (155 cm) plasma TVs door enkele merken. Nu moeten de prijzen nog wat zakken en wie weet…
In het volgende verslag zal ik ook nog berichten over de nieuwtjes op het gebied van geluidsweergave.