ARTIKEL

High End 2002 (2 - Eerste dag)

Jan de Jeu | 10 mei 2002

Aansluitend geniet ik met volle teugen van een lunch in het restaurant " l` Olivo " bestaande uit o.a. Boeuf Stroganoff, Penne Regatte, zalm, heilbot en diverse Franse kaassoorten, dit alles besproeit door een delicate Duitse droge witte wijn en een Italiaans bronwatertje. Ik doe dat uiteraard in gezelschap van mijn eigen tafeldame en de collega`s van hifi.nl. Bij ons aan tafel schuiven verder nog Henk Peters en Theo Wubbolts van HVT. De anekdotes zal ik U besparen. Volledig verkwikt en aangesterkt zetten we vervolgens koers naar Taurus High End GmbH im Räume 341, 342 und 343. Daar treffen we niet alleen deze Aussteller maar tevens de heer Tan van Audionord, in Nederland o.a. bekend als importeur van Magnepan, en Rick Paap van Dynamic Solutions. Zoals ik gisteren al aangaf, Rick heeft een mooie primeur op deze High End 2002. Het blijkt te gaan om een subwoofer die hij speciaal voor de Magnepan MGSE, de kleinste Magnepan, ontwikkeld heeft. Eventueel kan de subwoofer ook gebruikt worden in combinatie met andere Magnepan typen. Hoewel, subwoofer, eigenlijk gaat het om twee subwoofers. Beide magnetostaten krijgen een eigen passieve subwoofer. Hoe het klinkt? Eerste indruk? In mijn oren heel fraai. De prijs van de nieuwe combinatie zal rond de 2500 Euro per paar gaan liggen.Maar wanneer U zelf ook nog naar de beurs komt raad ik U wel aan om in het midden te gaan zitten. Eigenlijk geldt dit voor alle ruimten. De kamerakoestiek in het hotel is niet echt geweldig en op de buitenste plaatsen ervaar je snel het effect van staande bas golven.

De tweede primeur waar ik U gisteren over vertelde was die van NAD. Eigenlijk bedoelde ik AND Benelux BV, de firma achter de merken NAD en Dali. En de primeur komt van Dali. Net boven de Grand serie wordt een nieuwe lijn gesitueerd die luistert naar de naam "Euphonia". Im Erdgeschoss, Zimmer 131 treffen we de ontwerper de heer Hother Bach. Im Zimmer 132 staan de twee typen speakers uit de Euphonia lijn speelklaar opgesteld en in 133 treffen we Ronald Wagemaker, sales manager van AND Benelux die aangeeft dat de beide main speakers, de Euphonia MS 5 en de MS 4, en de als rear speaker bedoelde RS 3, in het najaar in Nederland geintroduceerd zullen worden. In een later stadium gevolgd door de CS 4 centre speaker en de AS 2 de actieve subwoofer. We beluisteren de MS 5, een gewichtige, want 60 kilo zware, luidspreker met een 29 mm Gewebekalotte en een Bändchen voor het hoog, een 6 1/2 " middentoner en twee 8" woofers. Hij kan tri-wired aangesloten worden. Persoonlijk zou ik hem graag nog eens in een andere ruimte horen want deze Zimmer doet hem geen recht. Volgens de ontwerper klinkt hij 20 graden off axis "am besten".

Na de Euphonia komen we op dezelfde eerste verdieping het sympathieke echtpaar Edwin en Gabi van der Kley van Siltech tegen in de ruimte van de Duitse Siltech importeur, de firma Idektron GmbH & Co. KG, tevens fabrikant van Audionet apparatuur. Edwin ken ik als een vlot en boeiend causeur maar in het geanimeerde gesprek dat volgt blijkt dat ook Gabi, die een grote rol speelt binnen de firma Siltech, een interessante achtergrond heeft. Zo heeft zij als 10-jarig wonderkind op top niveau piano gespeeld. Dat deed zij o.a. in de Scala van Milaan. Een grote naam waarmee zij samengewerkt heeft is bijvoorbeeld Claudio Abbado. Er bestaan nog plaatopnamen van haar. U weet wel; het zwarte goud waar deze auteur zo graag en vaak over schrijft. Dat zwarte goud tref ik even later ook aan bij Clearaudio. In de Erkerzimmer staan alle produkten van deze firma on display. Dit jaar heeft het bedrijf daarnaast nog twee kamers in gebruik waar hun apparatuur spelend opgesteld is. In kamer 211, dit voor degenen onder U die nog van plan zijn om zelf naar dit audiofiele gebeuren af te reizen, speelt een installatie opgebouwd uit Clearaudio Maximum Solution draaitafel, Clearaudio Basic Symmetry phono voortrap, Clearaudio Balance voorversterker, prachtige Halcro mono eindversterkers uit Australie en Danish Physics luidsprekers. Onder het genot van wederom een glas droge witte Duitse wijn, dat ik nuttig in het gezelschap van o.a. Peter Suchy (mister Clearaudio) en de Nederlandse importeur Johan Bezem, staat Louis Armstrong live voor me. Heerlijk! De perfecte afsluiting van een eerste dag. Morgen hoort U meer van mij. Gute Nacht!


EDITORS' CHOICE