ARTIKEL

De Norm

High End, wat is de norm?

High End mag je toch wel de overtreffende trap noemen van High Fidelity. De Rolls en de Ferrari van de elektronica. Waar kosten noch moeite wordt gespaard om dat gene te bereiken dat wij nooit zullen bereiken, de concertzaal in de huiskamer. High End kenmerkt zich mijns inziens door de onderstaande punten, waarvan een aantal volkomen subjectief zijn (de hele term is subjectief) en u wellicht een glimlach bezorgen. Neem het dus niet altijd even ernstig, maar lees ook tussen de regels door.

Componenten
In veel High End spul worden echt hele goede componenten gebruikt. Gewoon meetbaar beter en met een veel kleinere tolerantie. De merknamen zal ik u onthouden, de reclame folders staan er vol mee. Deze componenten zijn ook uitermate betrouwbaar en kosten gewoon ook veel geld. De fabricage is duur. Het testproces waar ze doorheen gaan is kostbaar en de afnemer controleert zelf ook nog eens elk component voor het in een versterker of CD speler wordt gebruikt.

Lay out
Wie High End apparatuur opgeschroefd ziet daarin veel minder draad dan in een “normaal” apparaat. Men heeft duidelijk nagedacht over de lay out van de printplaat, de aansluitingen, de opstelling van de voeding en er is minder invloed geweest van de afdeling marketing, die graag alles goedkoper wil hebben om de winkelprijs aantrekkelijk te houden. Volledig symmetrische opbouw is ook een kenmerk. De printplaat bevat ook weinig draadbruggen en is met een computer ontworpen. Nu is dat laatste weinig bijzonders meer, CAD pakketten zijn voor een ieder haalbaar, maar in High End worden de computer resultaten nog eens “getuned” voor een optimale weergave kwaliteit.

Kult
High End heeft een kult status. Wij fluisteren namen als Mark Levinson, Cary Audio Design, Avalon, Krell, Wilson, Magnum Dynalab, dCS en vele anderen. Fabrikanten die in de loop der jaren een niveau hebben bereikt, dat elke potentiële koper van doet watertanden bij het verschijnen van een nieuwe versie. Tijdschriften reppen zich naar de importeur voor een demo of test apparaat en beursbezoekers buigen zich nederig voor de uitgestalde waar. Mooi hè, fluistert men, zonder het ooit te hebben gehoord. Ziet er gelikt uit, ja, maar wat zegt dat? Of het ziet er juist niet uit. Op de keukentafel in de boerderij met de hand opgebouwd en verworden tot een object d’art, mooi van lelijkheid en puur functioneel.

Upgrade
Veel High End apparatuur kan een upgrade ondergaan. Met de bouw is rekening gehouden met nieuwe inzichten en nieuwe technieken. Het vervangen van printplaten is mogelijk of zelfs een software upgrade via internet. Dat heeft twee kanten, voor de leverancier is het een aardige bron van inkomsten, voor de klant het voordeel dat het apparaat met de tijd mee kan en de investering niet snel verloren gaat.

Prijs
High End is duur. Een limiet durf ik niet meer te stellen. Platenspelers van over de 100.000,- gulden, luidsprekers van 2 ton, versterkers van 50.000,- voor het instapmodel. Het is er allemaal. Maar bij welke prijs begint High End, hou het nu eens op ca. 20.000,- voor een set van CD, versterker en luidsprekers. Daarin zit dan verwerkt de prijs voor de betere componenten, de kult status, de marge, de hoge ontwikkelkosten, de kleine series, de dure marketing, de opbrengst voor de dealer. En hou me ten goede, haal hier een onderdeel uit en de keten breekt af, einde fabrikant. Iedereen heeft een inkomen nodig en kan niet leven van de lucht. Maar soms loopt het wel de spuigaten uit. Een simpele buizenschakeling die ver overprijsd is, speakers die glimmen als een concertvleugel, platenspelers die of zo lijken te komen uit een aflevering van StarTrek of ook gebruikt kunnen worden om een gebouw te stutten. Wat dat doet voor het geluid? Ik mag hopen veel goeds, maar de “maak meer indruk op de buren” factor is ook erg hoog.


EDITORS' CHOICE