ARTIKEL

Van de tuner geen kwaad weten...

René van Es | 06 oktober 2000
In de afgelopen maanden ben ik met een paar mensen op zoek geweest naar een nieuwe installatie. Men heeft een bepaald budget (in deze gevallen tussen de Fl. 6000,- en Fl. 8000,- gulden) en wil daarvoor speakers, versterker, cd-speler en een tuner. Heren fabrikanten, u wilt niet weten hoeveel merken zijn afgevallen omdat het budget ver moest worden overschreden vanwege de kosten van de bijpassende tuner. Echt mooie sets bleven in de winkel staan, simpel omdat mijn kennissen een set willen die niet bij elkaar is gezocht uit diverse merken. Ze willen een eenheid en zijn daarom bereid met “slechtere” componenten genoegen te nemen, als het beter staat in de kamer. En het budget wordt gehaald! Merken, ach ik laat die namen maar achterwege. Iedereen kan de prijslijsten bekijken en zo uitvissen wie ik probeer aan te spreken. Met de Engelsen voorop.

Laat ik helder zijn, ik weet dat dingen geld kosten. Maar waarom wordt ons het vel over de oren gehaald? Sinds jaar en dag is een Denon tuner in Engeland uitgeroepen tot een van de best klinkende tuners te koop. Prijs, minder dan Fl. 500,- en toch met alles erop en eraan. En waarom heb ik dan toch ooit een Musical Fidelity aangeschaft voor Fl. 895,-? Gewoon, ziet er strak uit, past bij de rest van de set, klinkt mooi en werkt al jaren naar behoren. Maar weet u wat de kinderen zeggen? "Wat een simpel ding zeg, heeft niet eens RDS, de eerste de beste autoradio kan tegenwoordig meer Pa". En ze hebben nog gelijk ook. Sky Radio op de achtergrond voor die prijs is een beetje zonde, laat staan het door mij verafschuwde Veronica en Radio538.

Heren importeurs en fabrikanten, neemt u de handschoen op? Komt er nu een tuner voor een aanvaardbare prijs en dat mag best wat hoger zijn dan de doorsnee Japanner. Of klimt u in de pen en verklaart u mij de hoge prijs waarbij ik mij dan het recht mag voorbehouden die info door te geven aan de lezers van hifi.nl Of zijn het in wezen allemaal de opvolgers van de Magnun-Dynalabs en de ooit geroemde Revoxen? Aan u het antwoord.

EDITORS' CHOICE