ARTIKEL

Het project CD-Speler

René van Es | 11 mei 2000
Als een van de laatste der audiofielen schafte ik mij destijds in 1990 een cd speler aan. Er waren twee redenen die me heel lang tegen hielden, mijn toenmalige eega die niet van muziek hield en mijn gehoor dat me vertelde dat een cd speler een slap aftreksel was van de platenspeler. Maar je wilt toch meedoen en dus werd er een Technics SL-P377 voor ca. 600 piek uit de winkel gehaald. Dat was toen niet echt weinig, maar ook zeker geen "top-of-the-bill". Overigens een prima apparaat, het speelde een jaar geleden nog bij iemand en werd daar helaas gestolen. De vergelijking met een platenspeler, Akai met Ortofon element moest natuurlijk gemaakt worden en jammer, de cd speler verloor kansloos, zelfs tegen een dergelijk simpele pick-up.

Een paar maanden later kreeg ik de kans mijn oude platenspeler terug te kopen. Een Thorens die zwaar was gemodificeerd met een Hadcock arm, een Supex element en een Lentek MC pre pre-amp. Daar is trouwens een HighPhonic element in gegaan omdat de tijdelijke eigenaar de Supex had mishandeld. Om even het beeld te schetsen, de speler was toen al 10 jaar oud, de arm 8, de HighPhonic werd nieuw gekocht en het totaalbedrag was zo rond de 2500 gulden incl. alle tweaks. Betaald heb ik uiteindelijk zo`n 800 gulden minder omdat de HighPhonic in de uitverkoop was. Als versterker werd een Cyrus One aangesloten en Colonne Duson speakers. Vol trots werd voor de cd speler een stukje Van den Hul DL-103 gekocht. Helaas, de Technics ging t.o.v. de Thorens nog verder de grond in. Dus het bleef bij platen draaien. Zelfs met de later gekochte Audio Technica stabilizer. Een "voorloper" van de Mat (de AT doet het nu goed in een AH!Tjoeb`99 van een vriendje).

Een volgende stap was het verkopen van de Technics ten gunste van een Pioneer PD-S801 met Legato Link converter. Dat werd al beter, zeker nadat ik de Van den Hul had vervangen door eigen gemaakte interconnects van puur zilver en er zelfs een Trichord Clock 2 in bouwde. Grappig detail is dat ik de Clock 2 voor de oude prijs kreeg (hij werd net voor ik mijn order plaatste 30 pound duurder) mits ik beloofde niet `s-nachts te bellen hoe e.e.a. moest worden uitgevoerd. Men werd daar gek van de zelfbouwers en met de prijsverhoging werd zelf inbouw de moeite niet meer waard. Een strategie die met de Clock 3 nog steeds wordt gehandhaafd lijkt het. Hoera, de cd werd aanhoorbaar en de platenspeler die de geest gaf, ging de deur uit. 300 lp`s naar de kelder verhuisd.

EDITORS' CHOICE