NIEUWSB&W

KaZaA onderzocht


Bert Oling | 26 november 2002 | B&W

De Amerikaanse muziek- en filmindustrie zoekt uit of er mogelijkheden zijn om Sharman Networks, het bedrijf achter KaZaA, juridisch aan te pakken.

Voor een federale rechtbank in Los Angeles hebben advocaten uit naam van film- en platenmaatschappijen aangegeven waarom Sharman Networks vervolgd zou moeten worden.

Juridisch gezien wordt een strafzaak in de Verenigde Staten tegen Sharman Networks moeilijk. Het bedrijf opereert vanuit Australië en is statutair gevestigd op het tropische eilandje Vanuatu. Het aantal zakelijke contacten met Amerika is tot een minimum beperkt. Voor Sharman Networks is deze geografische ligging ook het belangrijkste argument waarom een rechtszaak in Amerika niet mogelijk is.

Vertegenwoordigers van platenlabels en filmmaatschappijen zoals de RIAA en Disney Filmstudio`s probeerden de rechter er maandag van te overtuigen dat een zaak tegen de eigenaar van het meest gebruikte peer-to-peernetwerk wel mogelijk is. Ze beweren dat het p2p-netwerk willens en wetens wordt gebruikt voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De rechter deed maandag nog geen uitspraak en wacht de zitting van 2 december af. Dan dient er een zaak tegen p2p-netwerken Grokster en Morpheus die gebruikmaken van dezelfde technologie als KaZaA. Naar verwachting zal de rechter daarover wel een uitspraak doen. 

MERK

EDITORS' CHOICE