REVIEW

Spirit – Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus (LP)

Eric de Boer | 15 juli 2012

Music on Vinyl heeft de laatste tijd niet stil gezeten en brengt de ene na de andere LP (opnieuw) uit. Een fijne plaat die niet mag missen in de muziekcollectie van (prog-)rock en psychedelica-liefhebbers zag onlangs ook opnieuw het levenslicht. En wat een gave plaat is dat nog steeds na meer dan veertig jaar!

Onderwerp van deze recensie is een album dat in 1970 op de markt kwam en nog steeds wordt geschaard onder de klassieke must-haves, naast Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon en Tommy van The Who. Ik heb het over één van de beste producties van het uit Los Angeles stammende gezelschap Spirit. De connaisseur weet dan ook meteen de albumtitel; het prachtig getitelde Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus. De band, toen nog in originele bezetting, wist in eerste instantie niet echt hoog te scoren in de V.S. maar over de jaren heen is dit album zo vaak over de toonbank gegaan dat Twelve Dreams… het bestverkochte album van Spirit aller tijden is geworden. Niet geheel onterecht, want ondanks dat de invloeden van jazz op deze plaat minder naar voren komen, is deze LP een hoogstandje op het gebied van strak musiceren en componeren. Alles is aanwezig. De bekende radiofavoriet Nature’s Way, de indertijd op single verschenen psychedelische popsong Animal Zoo en het rockende Mr. Skin, dat samen met de track Morning Will Come wordt ondersteund door een hoornsectie. Maar ook folkinvloeden zijn hoorbaar (Life has Just Begun) en de enige jazz/fusion track Spacechild mag er zeker ook zijn. En dat zonder verdovende middelen… Liefhebbers van het betere gitaarwerk zijn natuurlijk altijd aan het goede adres geweest van (wijlen) Randy California, die op Twelve Dreams… op meerdere tracks mooi snarenwerk laat horen. Mij persoonlijk spreekt nog steeds de track Street Worm het meeste aan wat dat betreft.

De heruitgave van Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus op Haarlems vinyl klinkt in één woord geweldig. Bijna veertig minuten dynamiek (hoewel het laag in die tijd wat warm klonk en vrijwel elke reissue van dit album hieraan trouw is gebleven), plaatsing, een gelaagde opbouw en in één woord muziek. En dat voor een album van 42 jaren oud. De gatefold sleeve is ook prima afgewerkt en het fotowerk was en blijft fenomenaal. Liefhebbers van rock, pop, psychedelische muziek en geweldige producties doen er goed aan om dit album (opnieuw) aan te schaffen! Ik hoop dat MoV ook andere titels van Spirit gaat uitbrengen met dezelfde kwaliteit.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 38.58 minuten
Website


EDITORS' CHOICE