REVIEW

A Dangerous Method

Jan Luijsterburg | 01 juli 2012

John Kerr baseerde zijn roman A Most Dangerous Method op de briefwisseling tussen Sabina Spielrein, Karl Jung en Sigmund Freud. Jung behandelde de aan hysterie lijdende Spielrein met de nieuwe psychoanalytische behandelvorm en besprak zijn ervaringen diepgaand met Freud. Christopher Hampton maakte er een toneelstuk van, The Talking Cure, dat weer de basis vormde voor zijn filmscript.

Het oeuvre van de Canadese filmmaker David Cronenberg zit vol films die diep in de duistere regionen van de menselijke geest graven, vaak aan de hand van pionierende onderzoekers. Niet vreemd dus dat hij een fascinatie koestert voor de grondleggers van de psychologie die in het begin van de twintigste eeuw baanbrekend werk verrichtten. Anders dan in veel van zijn andere films houdt Cronenberg zich aan de naakte historische feiten.

Nu waren de gedragingen van de vrouwen die in die tijd aan ‘hysterie’ leden al extreem genoeg. De spastische gelaatsvervormingen die Keira Kneightley in haar vertolking tentoon spreidt doen overdreven aan, maar zijn wel geïnspireerd op authentiek fotomateriaal.

De behandelrelatie in een psychoanalyse gaat gepaard met fenomenen genaamd overdracht en tegenoverdracht. Bij het herbeleven van trauma’s uit de vroege jeugd worden gevoelens op de therapeut geprojecteerd. Jung laat zich meeslepen in een sadomasochistisch getinte seksrelatie met zijn patiënte. Als Freud naar aanleiding van lange gesprekken met Jung ook betrokken raakt bij de behandeling van Spielrein, die uiteindelijk zelf ook psychiater wordt, weet zij de relatie tussen de twee op slinkse wijze op scherp te zetten.

Net als Cronenberg’s nieuwste film Cosmopolis, naar een novelle van Don DeLillo, bevat A Dangerous Method ongebruikelijk veel dialoog. Dat betekent niet dat er weinig is besteed aan de vormgeving. De sfeer van het Wenen van de periode wordt met behulp van veel trucage overtuigend opgeroepen. Howard Shore baseerde zijn soundtrack op muziek van Wagner.

Cronenberg besteedt daar veel aandacht aan in de extra’s op deze fraai verzorgde blu-ray. Er is een bijzonder informatief commentaarkanaal meegeleverd en ook het verslag van een master class waarin de regisseur door publiek ondervraagd wordt over de film voegt veel toe. Vergeleken hiermee steekt de korte ‘making of’ wat mager af als routineuze opsomming van wat er zoal bij het maken van een film komt kijken. Verder valt de blu-ray op door een extreem goede beeld- en geluidkwaliteit.

Dankzij een sterk script en een bijzonder sterke cast, met Michael Fassbender (Shame, Jane Eyre) als Jung en vast Cronenberg acteur Viggo Mortensen (Lord of the Rings) als Freud is A Dangerous Method een zeer overtuigende film die een beeld geeft van een belangrijke periode uit de recente geschiedenis. Mortensen concentreerde zich in de voorbereiding van zijn rol vooral op het roken van sigaren, een verslaving die Freud uiteindelijk fataal werd.

Aanvullende informatie:
VK/Duitsland/Canada/Zwitserland, 2011
Speelduur: 100 minuten
Regie: David Cronenberg
Scenario: Christopher Hampton, naar zijn toneelstuk en het boek van John Kerr
Camera: Peter Suschitzky
Montage: Ronald Sanders
Art direction: James McAteer
Muziek: Howard Shore
Met: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon
Extra’s: Making of (8 minuten), AFI's Harold Lloyd Master Seminar with David Cronenberg (31 minuten) en Audiocommentaar door David Cronenberg
Beeld: 16:9, 1080p24
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: Cinéart
Distributie: TWIN Pics
Website 


EDITORS' CHOICE