REVIEWCayin

Cayin A-55T

Jan de Jeu | 01 november 2006 | Fotografie Fabrikant | Cayin | Importeur: Sensus Audio

"Muziek is emotie" roep ik altijd. Dan bedoel ik in de eerste plaats de beleving die ik ervaar gedurende een live concert. Maar direct daarna komt de weergave van muziek via een installatie die me weet te raken. Dat dit niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten heb ik onlangs weer ervaren met deze geïntegreerde versterker die in mijn luisterruimte met zijn buizen mijn wangen deed gloeien.

In mijn in de huiskamer opgestelde kleine set speelt al enkele jaren de Prima Luna ProLogue One en ik moet onwillekeurig aan deze heerlijke muziekmaker denken wanneer mijn ogen voor het eerst de behuizing van de dertien kilo wegende A- 55T strelen. Hoewel het hier om twee verschillende merken en twee verschillende typen buizenversterkers gaat, hebben ze toch meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook de Prima Luna is namelijk afgeleid van een basisontwerp van Cayin en bij beide versterkers is eenzelfde aandacht voor details te bespeuren.

Het mooie spuitwerk, de fraai afgewerkte draaiknoppen, de WBT look-alikes en het massieve aluminium front. Bij het testexemplaar is dit front zwart, maar een aluminiumkleurige variant is verkrijgbaar voor dezelfde prijs. Ook bij nadere beschouwing zijn er overeenkomsten. Zo worden er in de voorversterker eveneens twee 12AX7 en twee 12AU7 buisjes ingezet. Uiteraard zijn er echter ook verschillen waar te nemen. De vier gebruikte eindbuizen zijn niet van het type EL 34 maar van de KT 88 soort.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE