REVIEW

The Beatles featuring Tony Sheridan – In The Beginning (LP)

Eric de Boer | 12 juni 2012

Het was in Duitsland waar in de prille jaren zestig Tony Sheridan optrad in diverse clubs. Een club naast de bekende Reeperbahn was het toneel van een min of meer spontane jamsessie, waarbij een nog vrij onbekende band uit Engeland spontaan op het podium stapte om Sheridan te ondersteunen.

Vijf jonge knapen gekleed in cowboylaarzen en leren jassen, voorzien van de toenmalig hippe haardracht vormden The Beatles. Vijf, ja. De band bestond uit John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Pete Best (later opgevolgd door Ringo Starr) en Stuart Sutcliffe, die later een tragisch einde zou vinden in Hamburg. De heren waren flink beïnvloed door de toen heersende rock ’n roll-cultuur en dat paste prima bij Tony Sheridan. Na een optreden van de heren in de Top Ten Club was het Bert Kämpfert die de jongelui vroeg of zij op zijn platenlabel Polydor niet hun samenwerking wilden verenigen.

En zo geschiedde. John, Paul, George en Pete werkten mee aan de opnames en al snel waren de eerste vier tracks van Sheridan en The Beatles een feit. De song My Bonnie –met Paul op de achtergrond ter ondersteuning van de vocalen- werd uitgegeven op single en werd een hit in Duitsland. Hoewel Sheridan het grootste deel van de vocalen op het album voor zijn rekening, deze compilatie bestaat uit twee volledige Beatles-tracks, zes nummers met Tony en vier songs waarop Tony wordt ondersteund door The Beat Brothers. Het album staat vol met oude rocknummers en Sheridan heeft af en toe een mooie Elvis Presley-achtige stem. Erg leuk is de volledige Beatles-track Ain’t She Sweet, met Lennon op zang. In The Beginning is een mooi stuk geschiedenis die op zich niet veel toevoegt voor de echte Beatles-fan, maar wel fijne muziek ten gehore weet te brengen. Deze herpersing op 180 grams vinyl is daarbij zeer de moeite waard, want na meer dan een halve eeuw klinkt het album fris en redelijk dynamisch. Fans van het oude werk van de bekende rock ’n roll-artiesten zoals Cliff Richard en Elvis Presley zullen deze herpersing dan ook zeker weten te waarderen. 

Label: Polydor/ Universal Special Markets
Speelduur: 36:35 minuten
Website


EDITORS' CHOICE