REVIEW

The Hunter

Films uit Iran vragen altijd om wat verder kijken dan de oppervlakte van het getoonde verhaal. Rechtstreeks laten zien wat je bedoelt, dat ligt daar vaak wat lastig. Moeilijk is het niet, filmmakers willen wel hun boodschap overbrengen. The Hunter van Rafi Pitts is een eenvoudig verhaal van jagen en opgejaagd worden. Iran is een totalitaire jungle. De film was nog niet opgenomen of de boel explodeerde bij de verkiezingen van 2009.

Ali is een sombere, zwijgzame man, die duidelijk al veel heeft meegemaakt. Hij solliciteert bij een fabriek, maar komt alleen voor nachtdiensten in aanmerking vanwege zijn gevangenisverleden. Zo kan hij zijn vrouw en dochter bijna niet zien. Al snel kan dat überhaupt niet meer, omdat ze verdwenen zijn. Van de politie hoort hij dat zijn vrouw neergeschoten is bij een confrontatie tussen politie en protestanten. Zijn kind vindt hij terug in het lijkenhuis. Uit frustratie schiet hij een paar agenten neer. Dan verandert de plaats van handeling van de stad Teheran naar de bossen en de stijl van de film van minimalistisch drama naar een even minimalistische, broeierige actiefilm. De klassieke shoot-out scène ontbreekt niet.

Mijn neo-realistische western” noemt regisseur en hoofdrolspeler Rafi Pitts zijn film in een interview met De Filmkrant. Over de voorspellende kracht van zijn film zegt hij: “Het is tamelijk shockerend als je een fictiefilm maakt die vlak voor je neus in de werkelijkheid uiteenspat.”

Het gesproken woord speelt nauwelijks een rol in de film, die in gegeven en stijl doet denken aan Aurora van Cristi Puiu. Al duurt die film twee keer zo lang, met tergend effect. Het trage tempo geeft je de gelegenheid extra te genieten van de schitterende beelden. Zowel de stad als de natuur werden prachtig vastgelegd. Ook op DVD ziet de film er prachtig uit, de beeldkwaliteit is messcherp en de sfeer komt krachtig over. De soundtrack, met fragmenten van Rhys Chapman, Arvo Pärt en Radiohead voegt daar nog het nodige aan toe.

Ook als drama over een man die niets meer te verliezen heeft en alleen nog blinde wraak rest is The Hunter een overtuigende film. De historische achtergrond van de Groene revolutie en hoe die hard neergeslagen werd voegt daar een extra laag aan toe.

Aanvullende informatie:

The Hunter (Shekarchi)
Duitsland / Iran, 2010
Speelduur: 88 minuten
Regie en scenario: Rafi Pitts
Productie: Thanassis Karathanos, Mohammad Reza Takhtkeshian
Camera: Mohammad Davudi
Montage: Hassan Hassandoost
Met: Rafi Pitts, Mitra Hajjar Sara
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 en 2.0, Farsi gesproken
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE