REVIEW

Haliaetus Firebird

Luidsprekers komen in veel soorten en maten. In de meeste gevallen geldt de regel dat hoe groter de behuizing, hoe groter het frequentiebereik is. Dit geldt zeker voor gesloten behuizingen. Door het toepassen van een poort, we spreken dan van of een reflex geladen behuizing of een transmissie lijn, kan de kastgrootte worden beperkt. Bij de laatste is een interne constructie gemaakt die de drukgolf die ontstaat achter de luidspreker conus via een gedempt labyrint naar de poort leidt. In geval van een echte transmissielijn zorgt de lengte en de demping in het labyrint ervoor dat er uit de poort geen energie - geluid dus - komt. Bij een reflex behuizing moet er juist wel geluid via de poort naar buiten komen.

Bij een reflex behuizing zorgt het afvoeren van een deel van de energie naar buiten ervoor dat het afsnijpunt voor lage frequenties lager komt te liggen. De tunnel in de constructie vertraagt de golf in de kast zodat hij in fase met de golf die door de conus aan de voorzijde van de weergever wordt afgegeven naar buiten ontsnapt. Zo versterkt de golf die eigenlijk uit fase aan de achterkant van de conus ontstaat, het uiteindelijke resultaat.

Een reflex systeem heeft dus een krachtiger en lager laag dan een vergelijkbaar gesloten systeem. Bijkomend voordeel is dat een dergelijk met een poort geladen systeem gevoeliger kan zijn, maar dan is de vergroting van de laagweergave weer minder. Het lager gelegen afsnijpunt van een reflex weergever heeft wel als eigenschap dat het laagafval, de mate waarin de lage tonen minder waarneembaar worden, steiler verloopt.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE