REVIEW

The Greater Good (LP)

Eric de Boer | 23 juli 2012

Soms heb je als muzieklabel enkele artiesten in je stal die ook samen een flink album kunnen inspelen. Stockfish Records heeft de gok gewaagd en faciliteerde het samen kunnen komen van een Nederlander en twee Amerikanen. Allen verbroederd door dezelfde muzieksmaak en allen vervreemd door een afgelegen komaf.

Het is de in Rotterdam opgegroeide Dennis Kolen, die samen met Shane Alexander en Eugene Ruffolo uit de Verenigde Staten elkaar mochten vinden in deze muzikale samenwerking. Alle drie hebben de heren een verleden in de West Coast muziek en die liefde heeft hen ook verbonden. Zo werd de afspraak gemaakt om in de Stockfish Studio van Günther Pauler zeven dagen lang te schrijven en musiceren. Alles onder de verzamelnaam The Greater Good, zonder verdere werktitel.

Het resultaat is een lekkere singer/ songwriterplaat geworden. Natuurlijk zwaar beïnvloed door Americana, country en folk. Elke artiest kreeg op het album de ruimte om drie eigen tracks in te brengen en het tiende nummer is een Neil Young cover (Tell me Why). De nummers van Kolen brengen wat meer vrolijkheid, die van Alexander en Ruffolo zijn wat soberder en rustiger. Toch verschillen de tracks niet veel van elkaar als het gaat om stijl; ze vullen elkaar eerder aan. Alle tracks worden voornamelijk opgebouwd rondom akoestische gitaarmuziek, maar enkelen op de b-kant worden ondersteund door een elektrische gitaar. Erg sterk en goed voor de afwisseling op het album is de pianoballad Nowhere Fast (van Alexander). Intens en zeer mooi vertolkt.

De rust kabbelt sowieso van het album af, de artiesten konden muzikaal gezien erg goed met elkaar overweg. Het album sprankelt met harmonie en muzikale kundigheid. Ook hebben de heren erg veel baat bij de zeer sterke mastering en persing (180 gram) op het audiofiele Stockfish Label, dit album gaat gerust vaker gebruikt worden als referentie. Om een idee te geven in welke hoek de muziek van deze samenwerking gezocht moet worden: denk aan een mix van het oude Crosby, Stills, Nash & Young vermengd met wat Hans Theesink en wat jeugdigheid.

Label: Stockfish Records
Speelduur: 37:31 minuten
Website: Dennis Kolen, Shane Alexander en Eugene Rufollo  


EDITORS' CHOICE