ARTIKELApple

Beeldmaand: Apple TV update

Redactie HiFi.nl | 13 mei 2012 | Apple

Bij de term ‘beeld’ kun je aan van alles denken: bioscopen, projectoren of home cinema sets, maar aan Apple TV denk je misschien minder snel. We mogen het kleine maar krachtige kastje echter niet vergeten in de Meimaand Beeldmaand.

De eerste Apple TV werd vijf jaar geleden al voor het eerst geïntroduceerd. Nou weet iedereen – tenzij je onder een steen hebt geleefd de afgelopen jaren – wat een iPod, een iPad en een MacBook is, maar Apple TV is zelfs na vijf jaar misschien wel het minst bekende product van Apple. De Apple TV is namelijk geen televisie, en daar begint de verwarring al. Daarom een Apple TV update, met alles over de laatste Apple TV, wat Apple TV nou precies is, hoe het werkt en of-ie het aanschaffen waard is.

Apple TV is nu al in de derde versie verkrijgbaar; Apple TV 3 kwam in maart 2012 op de markt. Eerste generatie Apple TV’s waren vrij groot en hadden een aantal problemen. Zo werd het ding gloeiend heet, zelfs als het inactief was. Apple TV 2 werd een stuk compacter en had geen harde schijf meer. De nieuwste serie beschikt over 512 MB RAM-geheugen in plaats van 256 MB. Nieuwe functies zijn onder andere 1080p HD bestanden afspelen van iTunes en een nieuwe menu-indeling.

Het credo van Apple TV is ‘Eindelijk altijd iets leuks op tv’. Dankzij Uitzending gemist, digitale televisie en Video on Demand zijn wij als televisiekijkers allang niet meer gebonden aan wat de zenders ons op vaste tijden aanbieden. Apple TV doet daar nog een schepje bovenop. Het is een soort alles-in-een systeem. Het kleine kastje streamt namelijk draadloos content naar je HD-tv, te bedienen met de kleine remote of je iDevice. Je kunt materiaal van onder andere iTunes en YouTube op je televisie afspelen, in HD kwaliteit. Maar een hele avond video’s van grappige katten en flashmobs kijken, wordt ook snel saai. Dus kun je via Apple TV ook gebruik maken van verschillende diensten. Zo kun je films bekijken of downloaden via Apple TV, die koop je dan in de iTunes store via het kastje. Daar moet je uiteraard voor bijbetalen. Het fysieke Apple TV kastje is niet al te prijzig, de nieuwste versie kost 109 euro.

Andere diensten beschikbaar voor Apple TV zijn MLB.tv, een kanaal waar live honkbalwedstrijden worden uitgezonden en Wallstreet Journal Live, een nieuwskanaal. Voor de honkbalwedstrijden moet je wel een abonnement hebben bij MLB zelf. Ook is het mogelijk om het materiaal op je iOS-apparaten via Airplay direct op je tv weer te geven. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook muziek of eigen video’s. Een spelletje spelen op je iPad en het beeld zien op je televisie is op die manier mogelijk.

Als je thuis geen Video On Demand hebt en je wilt graag af en toe een dvd’tje huren zonder dat je van de bank af moet, is Apple TV een leuk apparaat. Er mist echter ook veel, zoals diensten die interessanter zijn voor de Nederlandse gebruiker, en een groot nadeel is het feit dat je overal voor moet bijbetalen. In Amerika zijn vooralsnog veel meer diensten beschikbaar, zoals meerdere sportkanalen en het populaire Netflix. Voor maar een paar dollar per maand heb je al een Netflix abonnement, waarbij je ongelimiteerd de beste tv-series en films kunt bekijken. Kijk, dan wordt Apple TV pas echt interessant. 

Lees ook onze uitgebreide recensie van de eerdere versie

Het is de hele maand Beeldmaand op HiFi.nl! Je vindt de items dagelijks op de voorpagina, op onze Beeld Special, en via de tag Meimaand Beeldmaand.


EDITORS' CHOICE