REVIEWXanadu

Xanadu AW17, AW17 basactief, HRS17 en HRS40

Werner Ero | 01 april 2007 | Fotografie Fabrikant | Xanadu

Omdat ik vind dat in Nederland prachtige audiocomponenten worden vervaardigd die zeker niet onderdoen voor de buitenlandse concurrentie, doet het mij veel deugd om weer eens actief met de luidsprekers van het IJselmuidense Xanadu aan de slag te gaan. Ik schrik zelf toch wel een beetje als ik besef dat mijn laatste bespreking van deze producten al weer uit mei 2004 stamt. Er is intussen ontzettend veel gebeurd met zowel het merk als met de bevlogen ontwerper van Xanadu, Age van der Woud. Zaken die zijn leven een dermate nieuwe wending en andere invalshoek hebben gegeven, dat hij met zijn nieuwe luidsprekerlijn een Nederlands statement probeert neer te zetten. Hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

In het vlak bij Zwolle gelegen IJsselmuiden wordt al zo’n vijftien jaar met enorme bevlogenheid door ontwerper Age van der Woud gewerkt aan de vervolmaking van dynamische luidsprekersystemen onder de merknaam Xanadu. In 2005, een jaar na mijn bespreking van zijn AW15 en AW33, slaat echter het noodloot toe. Zijn leven hangt aan een zijden draadje door het falen van enkele belangrijke lichaamfuncties en beland hij gedurende een lange periode op de IC afdeling en wordt kunstmatig in leven gehouden.

Toch is dit gelukkig niet het einde van Xanadu want wonder boven wonder overleeft hij het drama en krabbelt er heel langzaam weer bovenop. Tijdens de lange periode die het revalideren met zich meebrengt, krijgt hij ruimschoots gelegenheid om zijn leven te overdenken en daarmee ook zijn luidsprekerontwerpen. Hij besluit in een diep uit zijn binnenste komende opwelling dat het allemaal totaal anders moet. De kwaliteit moet nog veel hoger dan hij al was en met zijn 49 jaar beseft hij plotseling dat het nu of nooit is.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE