REVIEWAmazon

Amazon Model One

Vinyl is nog steeds bezig met een opmars, ondank de komst van een online wereld. Over vijf- tot tien jaar worden er, voor het grote publiek, geen fysieke geluids- en beelddragers meer gemaakt. U mag dan voor elke seconde kijken en/of luisteren gaan betalen. `De cd houdt op te bestaan`, riep onlangs een manager van een bekende platenmaatschappij. Hij vergat even dat op hetzelfde moment ook de meeste platenmaatschappijen zullen ophouden te bestaan. Artiesten hebben in toenemende mate géén belangstelling meer voor platenmaatschappijen. Ze hebben de kracht van zélf opnemen, zélf produceren en zélf verkopen via het net ontdekt. Aan de andere kant zullen bestaande platen en cd`s nog decennialang verzameld en gedraaid worden. Aanschaf van een platenspeler, zoals de Amazon uit deze recensie, heeft dus nog steeds zin.

Er zal een soort democratisering met betrekking tot informatie ontstaan. Iedereen produceert content en iedereen kan dat vrij sharen en verspreiden. Mogelijkerwijs gaan zelfs voor het copyright andere regels gelden. Daarnaast blijft er mijns inziens een grote subcultuur ontstaan van individuen en/of kleine organisaties die nog materiaal op vinyl, cd, sacd en blu-ray uit zullen brengen. De groep die afspeelapparatuur zal blijven gebruiken voor deze dragers, zal nog erg groot blijven.

Amazon Model One

De plint van deze draaitafel is gebouwd uit twee platen zwarte ICI kunststof met een geringe spreiding van resonanties. Het materiaal is gegoten en heeft een hoge interne demping. Tussen de beide platen zitten zes zogenaamde Low Resillience Polymeer (LPR) elementen, die de basis ontkoppelen van de bovenplaat. De basisplaat staat op verstelbare spikes. Het plateau weegt vijf kilo en bestaat uit metacrylaat. Door materiaal en constructie ontstaan géén resonanties tussen de 9kHz en 13kHz. Dat is een kritisch gebied voor draaitafelresonantie.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE