REVIEWNagra

Nagra CDP, Nagra PL-L en Nagra PSA

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 juli 2007 | Fotografie Fabrikant | Nagra

In 1951 werd Kudelski opgericht door Stefan Kudelski. De oorlog maakte dat deze Pool zijn vaderland verliet en uiteindelijk terecht kwam in Zwitserland. In 1951 presenteerde hij de Nagra 1, een portable tape-recorder met voor die tijd exceptionele specificaties en bedoeld voor de professionele markt. NAGRA is een pools woord en betekent `will record`. In de luisterruimte staan een drietal Nagra producten, waaronder de in 2005 geïntroduceerde Pyramid en de nieuwe cd-speler.

De portable Nagra machines vormden een eclatant succes en vele modellen volgden. In 1967 werd de tienduizendste Nagra III verkocht en in 1971 kwam de miniatuur SNN, die ook door de NASA en verschillende veiligheidsdiensten werd ingezet. De IV-S was de eerste stereo-machine. De Nagra IS (idioten sicher) en immens populaire Nagra- E waren standaarden bij vrijwel elke omroep. Nagra-machines waren niet alleen bedoeld voor geluidsopnamen, maar dienden ook als instrumentatierecorders in de wetenschap. Ze werden destijds bijvoorbeeld gebruikt bij Fokker.

In 1982 annonceerde het bedrijf de Nagra- D, een digitale portable die vier sporen schrijft op 1/4 inch tape. Door sporen te combineren ontstaat dan een mogelijkheid om 24bit/96kHz (of hoger) te schrijven in stereo formaat. Bij een D gebruik je altijd externe converters. De ARES-C verving eigenlijk de E voor de broadcastmarkt en schrijft op PCMCIAkaarten. Voor ondergetekende en gebruiker van de verschillende Nagra-machines was de expansie in 1997 van het bedrijf naar de high-end markt een volslagen verrassing.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE