REVIEWKEF

KEF Reference 205/2

Ruud Jonker | 01 juli 2007 | Fotografie Fabrikant | KEF

München 2007. KEF toont de nieuwe Reference serie en de spectaculaire Muon, door de kunstenaar Ross Lovegrove ontworpen. Vele gesprekken met diverse industrial designers volgen. `Het wordt steeds moeilijker om nog vooruitgang te boeken met het ontwerp van een luidspreker`. Die kreet stond laatst in een interview en werd ook opgetekend uit de mond van een gerenommeerde Amerikaanse fabrikant. Dat klopt. KEF en anderen gebruiken geavanceerde technieken en hele nieuwe benaderingen om vooruitgang te bewerkstelligen.

De tijd dat een luidsprekerbouwer een avondje lang tweetertjes zat te wisselen en condensatoren in- en uit het filter soldeerde is passé. In het verleden kon je daar nog een keer mee wegkomen, maar dat is écht voorbij. In ieder geval als je de state- of-the-art wilt ontwikkelen. Virtual Modelling en Rapid Prototyping, geavanceerde finite element analyse en ontwerptechnieken uit hele andere wetenschappelijke domeinen worden ingezet bij de bekende fabrikanten, ook al communiceren ze dat niet al te duidelijk. Veel fabrikanten besteden een stuk van hun ontwikkeling gewoon uit bij ingenieursbureaus, al dan niet gespecialiseerd in akoestiek.

De resultaten zijn vaak spectaculair. Beluisterde prototypen in diverse laboratoria komen tot huiveringwekkende prestaties. Er is géén terrein binnen de hifi, waar de ontwikkelingen zo snel gaan als in de luidsprekerbouw. Tien tot vijftien jaar geleden shockeerden ontwerpen van Avalon, Wilson en anderen de wereld met hun spectaculaire ruimtelijkeen dynamische mogelijkheden. Tegenwoordig is er een hele generatie betere mini`s en vloerstaanders, die dat ideaal dicht benaderen vanaf tweehonderd euro per kant.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK





EDITORS' CHOICE