REVIEW

James Taylor – Flag (LP)

Eric de Boer | 15 april 2012

Toen Mobile Fidelity Sound Lab het negende album van James Taylor opnieuw masterde kwam de sacd al vlug uit. Nu is de plaat Flag ook verkrijgbaar op vinyl, met de hoge kwaliteit van het label dat haar liefde voor muziek van Amerikaanse bodem zelden onder stoelen of banken steekt.

En er is ook een hoop fijne muziek gemaakt in de jaren zeventig. MoFi zal voorlopig nog kunnen putten uit honderden analoge mastertapes die opnieuw beschikbaar worden gemaakt voor muziekliefhebbers in Amerika en –zij het in mindere mate- de rest van de wereld. Na het erg sterke album J.T. volgden ondermeer samenwerkingen met Art Garfunkel, zijn echtgenote Carly Simon, participatie aan een –niet erg succesvolle- musical op Broadway en ook op politiek vlak raakte de singer/ songwriter steeds meer geëngageerd. Toch vond hij in de twee jaren na J.T. de tijd om te schrijven aan dit negende studioalbum, getiteld Flag.

Op Flag liet Taylor zich wat meer invloeden welgevallen, maar zijn signatuurstijl van toegankelijke popsongs met hier en daar invloeden van soul, pop en zelfs rock bleef overeind. Het album verkocht redelijk maar werd niet zo goed ontvangen als zijn voorganger. J.T. staat ook wat mij betreft boven dit album, hoewel tekstueel James Taylor op Flag meer uitgesproken en divers blootgeeft. Leuke tracks die het album omhooghalen zijn Brother Trucker, zijn interpretatie van het Beatles-nummer Day Tripper en het mooie en wat rustiger nummer Sleep Come Free Me. De Drifters-cover Up On The Roof lijkt echter overbodig en met tracks als Is That The Way You Look of het in matig uitgesproken Frans gezongen Chanson Française lijkt Taylor wat zoekende naar stijlen om te kunnen vertolken. Toch biedt het album een bepaalde sereniteit, voornamelijk veroorzaakt door het kalme stemgeluid van James Taylor. Een immense hoeveelheid ‘personeel’ heeft meegewerkt aan het album, waaronder Graham Nash op zang. Diverse instrumenten verrijken het album, maar spelen zeker geen hoofdrol. Deze herpersing klinkt ook erg audiofiel, de rust en diepte van de originele opname zijn dus mooi aanwezig. Heel erg dynamisch is het geheel niet, zoals wel meer MFSL-herpersingen klinken. Klankmatig dus wat veilig, maar wel lieflijk, dit album op vinyl.

Aanvullende informatie:
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 42:49 minuten
Website


EDITORS' CHOICE