REVIEWTeac

Teac Distinction AL-2000 en CD-2000

Ruud Jonker | 05 oktober 2012 | Fotografie Fabrikant | Teac

De nieuwe Distinction serie van Teac biedt een drietal geïntegreerde versterkers, drie sacd-spelers en een tuner. Het zijn in feite allemaal klassiek aandoende componenten. Teac zit hiermee duidelijk op de retro-toer, maar dan in een zeer stijlvolle verpakking. De versterkers hebben allemaal een phono-ingang en de pre-out is vertrouwd uit de zeventiger jaren. Ook de inmiddels `klassieke` cd en sacd standaarden komen terug in de nieuwe lijn met spelers. Sacd wordt nog breed omarmd door een aantal kleinere platenlabels en gespecialiseerde fabrikanten van elektronica. Een volledig gemiste kans voor Sony en Philips en veel grote platenmaatschappijen. In de luisterruimte staan de AL-2000 versterker en de CD-2000 sa(cd)- speler, zijnde de `middelste` modellen uit deze nieuwe Teac-range.

Uit Music Emotion - Februari 2012

Is er nog een toekomst voor traditionele audioapparatuur en formaten zoals cd en sacd? In principe zijn de bron en het weergavesysteem (luidsprekers en versterking) twee dimensies die in zekere zin los van elkaar staan. Op nagenoeg alle `analoge` stereo weergave-audioapparatuur vanaf de jaren vijftig is het mogelijk om analoge en digitale bronnen in topkwaliteit weer te geven. Sommige van die oudere systemen doen dat nog beter dan een aantal hedendaagse systemen. Uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van die versterkers en luidsprekers. Er is eigenlijk ook erg weinig vooruitgang geboekt in versterking en veel meer in de ontwikkeling van luidsprekers.

Maar het is absoluut mogelijk om een vijftiger jaren setje te koppelen aan een moderne converter voor 192kHz/ 24bit-bestanden. Het is dus helemaal geen gek idee van Teac om met elektronica te komen zonder digitale processing. Dat veroudert namelijk niet. Zolang digitale apparatuur voorzien blijft van analoge uitgangen is zelfs de oudste analoge apparatuur nog bruikbaar. Dat geldt niet voor digitale apparatuur. Hometheater receivers, apparatuur met USB en HDMI-aansluitingen en converters zijn binnen enkele jaren rijp voor de kringloop.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE