REVIEWCarat

Carat C57, A57 en T57 onder de loep

René van Es | 01 oktober 2007 | Fotografie Fabrikant | Carat

Het schept verwachtingen bij de consument als je een audio productlijn positioneert als een edelsteen. Carat (karaat) Audio verwijst met de type aanduiding van zijn versterker, cd-speler en tuner naar een diamant die met 57 facetten is geslepen tot een briljant. Bepaald geen Hollandse valse bescheidenheid bij de Franse moedermaatschappij die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de ter recensie aangeboden elektronica. In China geassembleerd om betaalbaar te blijven.

De luxe uitstraling van een sierraad heeft men weten te realiseren. De zwarte, met plexiglas afgedekte fronten zijn blauw lichtdoorlatend waar achter, na inschakeling, de opschriften leesbaar worden die behoren bij de toetsen. De displays zijn groen omdat die kleur op afstand het beste leesbaar is, in tegenstelling tot de lastiger leesbare displays met blauwe letters die nog op veel folders staan. Alle toetsen zijn glanzend aluminium en Carat heeft ervoor gezorgd dat de apparaten visueel nauw op elkaar afgestemd zijn waardoor een hoge mate van harmonie ontstaat. In vormgeving zijn Fransen bewezen meesters blijkt opnieuw.

Uiterlijke schoonheid dient net als bij een diamant gekoppeld te zijn aan innerlijke perfectie. Met de kap van de apparaten kijk ik aan tegen goed verzorgde printplaten. De cd-speler heeft intern een tot 24 bits/96 kHz upsampling Burr Brown PCM1732 d/a converter en een PM200 HDCD decoder/fi lter. De voeding bestaat uit een ringkerntrafo met 14.000 uF afvlakking en vier spanningregelaars. IC’s, waaronder Burr Brown OPA2134 in de analoge versterker, zijn netjes gebufferd met een condensator. De opbouw van de tuner is minstens zo fraai. Een KSE ontvangmodule, een voor een tuner grote printplaat met discrete schakeling en drie spanningregelaars. De ontvangst van FM en AM zenders is mogelijk, FM met RDS en PTY.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE