Een Hard Glass CD wordt mij overhandigd door Onno Scholtze, balance engineer b.d. van Philips Classics met een subtiele vermelding dat dit kleinood per stuk wordt gemaakt en slechts 600 euro kost.
Het moet u vast zijn opgevallen dat de cd`s steeds dunner worden, nog even en je kunt ze als een floppy doormidden buigen. Dat dit de zuivere loop niet ten goede komt, begrijpt elke leek. Dit proces is natuurlijk heel geleidelijk gegaan om de perskosten in de fabriek te reduceren. Dat hiermee de foutcorrectie in elke cd-speler op volle toeren draait, wordt even over het hoofd gezien. Onlangs vond ik een exemplaar van een promotie cd van Philips uit 1983 en toen viel het mij pas op dat de huidige cd`s zo veel dunner zijn geworden in vergelijking met het exemplaar uit 1983.
Ik vond het al zo opvallend dat op een hybride sacd de cd laag zo goed klonk en na dit voorgaande is dit ook goed te verklaren. Een hybride sacd is dubbellaags, eigenlijk zijn het twee cd`s op elkaar en dat geeft in elke cd/sacd-speler een stabiele loop en een zeer geringe transport jitter. Zelfs cd-r`s van een kwalitatief goed merk klinken vaak beter, mits goed gekopieerd één op één via een los kopieerdeck. En dan nu een hard glass cd, aangeleverd door de frima Fine-NF uit Japan.