Magnum Dynalab ST-2 antenne

Lang geleden kocht ik een Dynaco FM5 tuner in de tijd dat mijn ouders, waar ik toen nog woonde, net waren overgegaan van een centraal antenne systeem op kabeltelevisie. In die begin zeventiger jaren begon de strijd om de eigen antenne.

Vooral Audioscript maakte zich daar druk om en vocht voor het recht tv te kijken en radio te luisteren via een eigen ontvangst inrichting. Terwijl gemeentes en woningcorporaties eigen antennes probeerden te verbieden. Want het signaal dat de provider bood was beroerd. Vol met ruis, vervorming en geluidjes in de hoge tonen, beter bekend als `birdies`.

Ik had de mogelijkheid bij mijn ouders op zolder (onder de kap) een 9-elements antenne met rotor neer te zetten en luisterde ruis- en bird vrij naar Engeland, België en de Nederlandse zenders. Ruim dertig jaar later ben ik opnieuw al jaren gebonden aan een kabelprovider, ik heb namelijk geen zolder. Al is de techniek en de kabel beter dan toen, ik luister naar vogeltjes en een gecomprimeerd, deels verminkt signaal. Met een steeds betere tuner om toch alles uit het signaal te halen. Tot aan een Magnum Dynalab MD-90 toe. "Onnodig die vervorming," zei de vertegenwoordiger van Dimex. "Wij hebben een prima antenne voor je"

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE