REVIEW

Al Green – Call Me

Eric de Boer | 15 maart 2012

In de hete beginjaren van het zevende decennium in de twintigste eeuw was ook de soulmuziek bezig met een flinke opmars. De warmte van deze muzikale stroming vormde samen met de seksuele revolutie een ongelooflijke hang naar het uiten van amoureuze bezigheden. En hoewel deze zanger meer een gospeluitgangspunt hanteerde, werd het album een soort van blauwdruk voor de soulmuziek uit die tijd.

Het was Al Green die met dit album zijn muzikale hoogtepunt wist te bereiken. Call Me uit 1973 wist vele harten te verwarmen en diende in die tijd ongetwijfeld tot muzikale ondersteuning voor alle verkregen ‘vrijheden’ waar de ‘free seventies’ voor hadden gezorgd. En Green weet de luisteraar te vervoeren. Met zacht, bijna fluisterende vocale bijdragen zoals op de Hank Williams cover I’m So Lonely I Could Cry via prachtige met gospelinvloeden doordrenkte tracks als Jesus Is Waiting rechtstreeks naar meer direct gezongen tracks als de hitsingle Call Me. Green wist in die tijd als geen ander om zijn vocale bereik uit te buiten, tot het randje van valsheid aan toe, zonder er overheen te gaan. Ook een prachtige cover is die van een Willie Nelson nummer; het intens mooi vertolkte Funny How Time Slips Away. Soulmuziek waar het gevoel van afspat. 

De productie lag indertijd in de handen van Al Green en Willie Mitchell. De opname –en dus de analoge mastertapes waarover Speakers Corner Records beschikte- excelleerde niet in helderheid en dynamiek, wat ook overduidelijk te horen is op deze herpersing. Daarom is deze heruitgave op 180 grams vinyl duidelijk bedoeld voor de verzamelaar of liefhebbers van het genre. Heel af en toe kraakt de stem van Al een beetje en het geheel klinkt wat donkerder, alsof er een ruisonderdrukking meeloopt. Wat verder niets afdoet aan de genialiteit van het album, want een warmere soulplaat is moeilijk te vinden. En dat heeft Al Green te danken aan zichzelf, zijn vocale bereik en zestien man ‘personeel’ dat van het album Call Me een hit wist te maken.

Label: Speakers Corner Records
Speelduur: 35:07 minuten
Website 


EDITORS' CHOICE