REVIEW

The Light Thief

Jan Luijsterburg | 13 maart 2012

Meneer Licht is een dief van het goede soort. Hij sjoemelt wat met meterkasten, zodat ook bij mensen die de stroom niet kunnen betalen het licht brandt. Het kapitalisme heeft ook de kleinste dorpsgemeenschappen in het afgelegen Kirgizië bereikt in de vorm van geldbeluste investeerders in pak. Oftewel maffia. Het sympathieke meneertje Licht, gespeeld door regisseur Aktan Arym Kubat, is al snel zijn baan kwijt.

De gemoedelijke baas heeft twee obsessies: zijn windmolen en het feit dat hij geen zoon heeft. Wel vier dochters, maar dat telt daar minder. Hij gaat ver in zijn pogingen toch een mannelijke nazaat te krijgen. Zeker als hij een slok teveel op heeft. Het harmonieuze traditionele dorpsleven wordt steeds meer verstoord door snelle jongens die geld willen maken. Ze wekken de indruk dat ze wel wat zien in Meneer Licht’s droom van een windmolenpark op de berg dat het hele dorp van energie voorziet. Als de gladjakkers voor zijn ogen een vrouw uit het dorp dwingen een striptease op te voeren slaan de spreekwoordelijke stoppen door.

De oude manier van leven wordt ondanks de armoede idyllisch weergegeven, met het schitterende landschap als getuige. De manier waarop de corruptie van de geldlustige nieuwe generatie daar tegenover gezet wordt is niet echt subtiel, met een onevenredig dramatisch aangezette ontknoping als overtreffende trap.

Omdat het primair gaat om de boodschap voelt dat niet als een probleem in deze politieke parabel. De heerlijk terloopse manier van filmen en de ontwapenende charme van de hoofdpersoon maken het een genot om deze kleine parel te ondergaan.

Aanvullende informatie:
Kirgizië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, 2010
Speelduur: 78 minuten
Regie: Aktan Arym Kubat
Scenario: Talip Ibrahimov, Aktan Arym Kubat
Productie: Marc Baschet, Karl Baumgartner, Thanassis Karathanos, Altynai Koichumanova, Cédomir Kolar, Denis Vaslin
Camera: Khasan Kydyraliyev
Muziek: Andre Matthias
Montage : Petar Markovic
Met: Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova, Askat Sulaimanov, Asan Amanov, Stanbek Toichubaev
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak


EDITORS' CHOICE