REVIEW

Lynyrd Skynyrd – Street Survivors (LP)

Eric de Boer | 11 maart 2012

Synoniem met de muziekstroming Southern Rock staat toch wel de band Lynyrd Skynyrd. Ooit begonnen als kleine band bestaande uit drie schoolvrienden vormden de heren al vanaf het begin van het zevende decennium van de afgelopen eeuw een inspirerend gezelschap dat vooral in het midden van de zeventiger jaren zijn hoogtijdagen mocht beleven.

Street Survivors werd in 1977 uitgebracht en wordt nog steeds gezien als het laatste ‘echte’ studioalbum van de toen zevenkoppige rockband. Drie jaar na de succeshit Sweet Home Alabama en de twee daaropvolgende langspeelplaten van het gezelschap werd Steve Gaines aan de studiobezetting toegevoegd. Deze drukte zijn muzikale stempel op de band, aangemoedigd door een enthousiaste Ronnie Van Zant, die de band ooit oprichtte samen met Allen Collins en Gary Rossington. Gaines mocht zelfs meeschrijven aan tracks en leverde zelfs een eigen  bluesy song aan dat op dit album verscheen; Ain’t No Good Life. Helaas voor de band –en de grote schare fans die de optredens graag en in grote getale bezochten- werd een vliegtuigcrash op 20 oktober 1977 drie leden van de band fataal. Het waren Van Zant, Steve Gaines en Cassie Gaines die het ongeluk niet mochten overleven. Dit was toen zelfs de reden voor platenlabel MCA Records om de hoes te laten wijzigen en de vlammen rondom de band weg te laten.

En dat maakt van het vijfde album van de zuidelijke rockers natuurlijk een speciaal item. Mobile Fidelity heeft het album opgenomen in haar Silver Label Series en dat is best voor te stellen voor een Amerikaans georiënteerd platenlabel. De gelimiteerde heruitgave klinkt organisch, helder en de verantwoordelijke voor de remastering heeft net dat scherpe randje van het originele album weten te verfijnen. Dat maakt het album fris maar niet overhelder. De dynamiek is voor een heruitgave van een ‘seventies’ rockalbum sterk en de geboden soundstage is erg breed te noemen. Hierdoor komen instrumenten wat losser te staan in de weergave en dat komt de detaillering weer ten goede. En dan klinken tracks als I Never Dreamed, You Got That Right of de toenmalige hit What’s Your Name erg prettig! De band is in 1991 weer bijeengekomen en maakt nog steeds nieuwe albums. Maar de originele bezetting eindigde na Street Survivors en dat album is nu in een erg fijne heruitgave bereikbaar voor deze generatie. In een mooie hoes met vlammen.

Aanvullende informatie: 
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur: 35:26 minuten
Website


EDITORS' CHOICE