REVIEW

B&O Play Beolit 12 Airplay Speaker, a case of beauty

B&O Play is het onlangs geïntroduceerde submerk van het Deense Bang & Olufsen. Steekwoorden bij het merk zijn: Portable, Intuïtief en Betaalbaar.

Ofwel, B&O wil haar publiek verbreden en probeert de jeugd op deze manier binnen te halen als een nieuwe generatie klanten. Vraag is of deze betaalbare lijn van B&O ook voor deze doelgroep betaalbaar genoeg is.

Het idee van Bang & Olufsen is om autonome producten onder de B&O Play-vlag uit te brengen. Apparaten die niet in een B&O-set hoeven worden opgenomen, maar uit de doos in hun eentje zijn te gebruiken. Al zou je het niet zeggen, de Beolit 12 werd voorgegaan door de Beosound 8. Niet alleen het geluid is anders, maar ook het ontwerp. Het strakke en typerende gebruik van aluminium in de Beosound 8, maakt plaats voor warmere kleuren en materialen als rubber, plastic, geanodiseerd aluminium en leer.

Het ontwerp van de Beolit 12 is van de Deense ontwerpster Cecilie Manz, die hiervoor voornamelijk lampen, glazen en meubels heeft ontworpen. Ze omschrijft de Beolit 12 zelf als praktisch, robuust en informeel. Zoals bij alle producten het geval is, een foto en video geven een idee, maar als je het in handen hebt en met je eigen ogen ziet en voelt, krijg je pas echt een idee wat een ontwerp met je doet. Ik was zelf erg onder de indruk van het ontwerp. Een ode aan de Bang & Olufsen Beolit Transistorradio uit de jaren 60. Het is een soort samensmelting van het moderne strakke Apple-design: zo min mogelijk knoppen, rechte lijnen met gebogen hoeken, alleen het Apple-wit ontbreekt nog. Aan de andere kant is er ook een retrolook en kleur die je doet denken aan de Braun-ontwerpen van Dieter Rams uit de jarien 60. En daar doorheen zie je dan toch ook die vrouwelijke touch, vooral die leren band en de manier hoe je de Beolit 12 moet dragen, het lijkt net een beautycase.

Voordat alle heren nu afhaken zullen we eerst ingaan op de techniek, want akoestisch en softwarematig is dit zeker een prachtig geval. De beste omschrijving voor dit type apparaat is Airplay Speaker. Airplay is een techniek van Apple die gelicenseerd wordt aan audiofabrikanten en waardoor apparaten van Apple (denk aan iPod Touch, iPad, iPhone, maar ook alle computers) draadloos audio kunnen streamen hiernaartoe. Aangezien alleen de iPhone al zo’n groot marktaandeel heeft, is het erg interessant om deze techniek te licenseren. Maar niet alleen daarom, de kwaliteit is een stuk hoger dan concurerende technieken als bijv. Bluetooth stereo. Airplay is lossless en dus met behoud van de kwaliteit die verstuurd wordt.


EDITORS' CHOICE