BLOG

Vernieuwende markt


Patrick van den Bergh | 19 oktober 2008

Binnen de audiowereld blijven flink uit de kluiten gewassen luidsprekersystemen, buizenversterkers en platenspelers als kunstwerken of hoogstaande technologische precisie instrumenten natuurlijk altijd bestaan maar dit neemt niet weg dat er geen ruimte is voor vernieuwing op een audiobeurs zoals de VAD show.

Voor menig audiofiel misschien een vies woord maar voor de huidige iPod generatie allang geen geheim meer. Het streamen van audio en beeld naar meerdere kamers binnenshuis is een vernieuwende toepassing binnen het home entertainment welke ook steeds meer op een beurs als de VAD vaste voet op aarde begint te krijgen.

Dat de belangstelling voor dergelijke toepassing stijgt, bewijst het steeds volwaardiger wordende karakter van de demonstratieruimtes van onder andere Logitech en Sonos. De Squeezebox van Logitech is bij velen al geen onbekende meer maar het productaanbod is tegenwoordig flink uitgebreid met bijvoorbeeld de Squeezebox Duet. Gemakkelijk in gebruik, complete muziekbibliotheken tot je beschikking en op een dusdanig niveau dat de apparatuur zelf ondergeschikt raakt aan de muzikale beleving. Ik bedoel hiermee niet dat de weergavekwaliteit van bijvoorbeeld de Transporter niet goed zou zijn, verre van dat zelfs. Wat ik ermee bedoel is dat het gemak van een dergelijk toestel zo hoog is dat enkel nog het genieten van de muzikale content overblijft. En eigenlijk draait het daar uiteindelijk toch allemaal om nietwaar?

Ook bij Sonos worden we weer getrakteerd op de Multi-room toepassingen welke hun Zoneplayers bieden. Muziek streamen van de ene naar de andere ruimte middels een uiterst eenvoudig op te zetten muzikaal netwerk. Gemak dient de mens en techniek verwent de muziekliefhebber pur sang.

De systemen zoals ze door Logitech en Sonos worden aangeboden zijn qua opzet en aanschafwaarde nog laagdrempelig. Nieuwkomer Pinora Advanced Media Systems toont ons twee mediacenters van Niveus. Nieuw voor het Europese continent maar al lang bekend aan de andere zijde van de grote plas, de Verenigde Staten wel te verstaan, waar domotica en volwaardige mediatoepassingen al langer gretig aftrek vinden dan in ons kikkerlandje. De twee Niveus mediacenters zijn echte High-End producten binnen dit segment en bieden de eindgebruiker volledige controle over zowel audio als beeldmateriaal dat op de geïntegreerde harde schijf of op de netwerkserver staat opgeslagen. Gebaseerd op het Microsofts Vista besturingsprogramma is de user interface van beide mediacenters uiterst intuïtief. Bladeren door de bibliotheek gaat supereenvoudige, toegang tot het kabelnetwerk van uw televisieaanbieder wordt volledig gestuurd maar ook het afspelen van een Blu-ray schijfje middels de ingebouwde Blu-ray loopwerk behoort tot de mogelijkheden. Compleet met meerkanaals geluid en in diverse configuraties op te bouwen. De stijlvolle behuizing in standaard Hifi afmetingen, volledig passief gekoeld zodat een stille werking mogelijk wordt gemaakt, maken van beide system volwaardige Home Entertainment toepassingen van de bovenste klasse. Het prijskaartje dat hieraan hangt is natuurlijk van eenzelfde karakter maar dat mag de pret voor iedereen die in een dergelijke oplossing geïnteresseerd is niet drukken.

Dat het ook anders kan bewijst Boston Acoustics met hun ietwat frivole producten. Vrolijke kleuren en speelse behuizingen maar een degelijke weergavekwaliteit garanderen een plezierige integratie van audioproducten in de huiselijke sfeer. Was ik vorig jaar minder enthousiast voor wat betreft de demonstraties, ditmaal stond er een kleine als wekkerradio uitziende cd-speler met geïntegreerde luidsprekers te spelen waaruit een onverwacht en verdomd lekker geluid kwam.

Dat een degelijk audiomeubel belangrijk is voor de weergavekwaliteit, weten natuurlijk meer audioliefhebbers. In voorgaande edities waren er dan ook wel exposanten met dergelijke, verantwoorde meubels te bezichtigen maar vaak lag de nadruk toch op de overige apparatuur. Dit jaar is er in de vorm van exposant Spectral een volledige omslag gemaakt. Niet de audioapparatuur staat centraal maar het meubel! In de demonstratieruimte van Spectral stonden diverse meubels opgesteld waarbij vooral de meubels met geïntegreerde Canton luidsprekers positief opvielen. Geheel naar wens configureerbaar maar altijd uiterst stijlvol (okay, over smaak valt niet te twisten) biedt dit meubel plaats aan een modern plat scherm en de overige stereo apparatuur terwijl de luidsprekers netjes in het meubel, en uit het zicht indien gewenst, zijn verwerkt. Ik kan u verzekeren dat het nog onverwacht lekker klonk ook! Spectral maakt meubels uitzoeken leuk voor de audioliefhebber en diens partner!

EDITORS' CHOICE