REVIEWChario

Chario Constellation Lynx K

René van Es | 18 oktober 2012 | Fotografie Fabrikant | Chario

Kleine luidsprekers kunnen verrassend goed presteren in een kleine ruimte. Die constatering lijkt een schot voor open doel, ik zie echter te vaak ruim bemeten luidsprekers staan in een kamer die daar helemaal niet geschikt voor is. Kleine ruimtes hebben nog al eens de neiging de lage tonen aan te zetten vanwege de staande golven, dus aankleding van de kamer is op zijn plaats, waarna er met de juiste luidsprekers veel te genieten valt.

Uit Music Emotion - Augustus 2011

Met kleine luidsprekers bedoel ik de types waarvan de afmeting van het front ongeveer overeenkomt met de maat van een A4, zoals de onderhanden Chario. De Chario Constellation Lynx "K" behoren tot maximaal 50 kubieke meter om zich heen te hebben, dus staan ze perfect op hun pootjes in mijn ruim half zo grote studeerkamer.

De Italiaanse fabrikant Chario heeft een historie van 35 jaar luidsprekers bouwen. In de loop der jaren is een breed assortiment opgebouwd met types die lang doorlopen in de productie. Altijd een goed teken, want een langdurige verkrijgbaarheid betekent dat de producten kennelijk aanslaan bij het koperspubliek. Chario is meer een fabrikant die werkt met evolutie dan met revolutie, hoewel Chario wel degelijk enige staaltjes van inventiviteit op de naam heeft staan. Zo was Chario één van de eerste luidsprekerbouwers die de scheidingsfrequentie tussen woofer en tweeter drastisch omlaag bracht: van 4000 Hertz of hoger naar 2000 Hertz of lager.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE