(Gesponsord artikel)



Tannoy Glenair bij Klankbeeld

René van Es | 30 maart 2006

Vanuit de Randstad gezien is Wageningen niet de eerste plaats waar je aan denkt als het gaat om een gespecialiseerde audio dealer, die als één der weinigen heel unieke producten voert. Althans niet voor mij. Gelukkig treed je als redacteur van Hifi.nl buiten de geëigende paden, wat een bezoek kan opleveren dat in meerdere opzichten bijzonder is. Een avond in Wageningen bezorgde mij een muzikaal intermezzo in een fraaie winkel waar Tannoy zijn Prestige lijn bijna compleet heeft staan. De combinatie nieuwe winkel en Tannoy was genoeg om de vrijdagavondspits te trotseren.


Klankbeeld

Eenmaal aangekomen bij de winkel met de treffende naam Klankbeeld tref ik Piet Hiensch en Marcel van de Koot die een luisterruimte hebben vrijgehouden om mij vanavond van een Tannoy Prestige te laten genieten. Het duurt niet lang voor Piet en ik CD na CD gaan draaien, ongeduldig als ik ben, maar eerst versterken we de inwendige mens waarbij zowel Piet als Marcel vertellen hoe Klankbeeld is ontstaan.

Beide heren blijken oudgedienden in de branche. Marcel is vanuit een Expert winkel overgestapt naar Klankbeeld toen de winkel de huidige vorm kreeg. Zijn ervaring sluit aan bij die van Piet, zijn muziekkeuze is eerder tegengesteld. Marcel draait graag popmuziek en kan zich minder vinden in klassiek. Piet is juist bij uitstek een klassiekliefhebber die barok muziek koestert, bewondert en er met volle teugen van geniet. Door de muziek in de winkel te draaien, thuis en door veelvuldig concerten te bezoeken. Piet heeft de langste staat van dienst, 30 jaar werkzaam in de audio branche. Ook Piet heeft een Expert achtergrond. In de tijd dat Expert meer bekend was vanwege minisets en witgoed kende Ede (aan de andere kant van A12 vanaf Wageningen gezien) een vestiging waar een echte high end afdeling werd begonnen door Piet Hiensch. Na die periode werkte hij lange tijd voor Lam Hifi in Ede en in Veenendaal, om uiteindelijk terecht te komen in de huidige winkel. Als werknemer tot hij in november vorig jaar de winkel overnam, de naam veranderde en zijn eigen invulling begon te geven. Met als resultaat een winkel die door een ringetje te halen is en een uniek pakket levert in de branche.

De winkel is in twee delen gesplitst. De benedenverdieping is gericht op beeld en de wat kleinere home cinema systemen. Platte schermen van Loewe, Sony, DiBoss, NAD en Philips staan op meubels of hangen aan de wand. Geflankeerd door mooi vormgegeven luidsprekers en gemakkelijk te bedienen apparatuur. Wie de stap zet naar de bovenverdieping komt terecht in de wereld van audio.

Hier het omgekeerde beeld, een enkele LCD of plasma en veel apparatuur. Lopend door de winkel herken je de bekende merken waarvan de aanwezige types met zorg zijn uitgezocht. NAD, Cambridge Audio, Totem, Piega, Spendor en Linn. Daarna Meridian in de vorm van een G91 met een paar DSP5200 actieve luidsprekers. Aangestuurd met muziek door een G08 CD-speler. Dat zie je niet elke dag. Nog unieker een set Bösendorfer luidsprekers waar Piet heel erg over te spreken is en net in het assortiment zijn opgenomen. En dan de snoepjes waar ik mede voor naar Wageningen ben gereden, de Tannoy Prestige lijn. Standaard aanwezig bij Klankbeeld zijn altijd de Yorkminster, de Kensington, de Turnberry en de Sandringham. Waaraan kort na zijn introductie de Glenair is toegevoegd en waar binnenkort ook de Mini Autograph een plekje gaat vinden.

Het zijn luidsprekers met een historie waar veel over te vertellen valt. Piet vertelt u graag het hele verhaal op zijn gemak, om ruimte over te houden voor de muziekbeleving vat ik het gemakshalve samen. Het bedrijf Tannoy werd opgericht in 1926 door Guy R. Fountain. Pas in 1933 ging Tannoy zich bezighouden met luidsprekers en microfoons. Voornamelijk gericht op Public Address systemen waar Tannoy zo dominant werd dat de bedrijfsnaam synoniem werd voor een PA systeem. Net als Hoover synoniem werd voor stofzuiger. Eind jaren ’40 ontwikkelde een briljante medewerker, Ronnie Hastings Rackham, een bijzondere luidspreker unit. Wat Ronnie deed was het plaatsen van een tweeter in het hart van de basluidspreker. Om daarmee te bereiken dat de twee speakers samen een puntbron vormden die elektrisch maar vooral akoestisch een eenheid zijn. Het principe onder de naam Dual Concentric is altijd een rode draad door het bedrijf Tannoy geweest. Natuurlijk werden de units steeds beter naarmate modernere materialen beschikbaar kwamen en meer geavanceerde apparatuur om aan speakers te meten. Conventioneel bleven de behuizingen die onder de naam Prestige nog altijd in Schotland worden gebouwd. Veelal uitgevoerd in walnoot, mahonie of teak. Veelal groot tot zeer groot. Afgewerkt met luidsprekerdoek dat sterk aan vroeger jaren doet denken. Als hoorn of basreflexsysteem. De Tannoy Prestige lijn is het summum van kunnen van Tannoy. Aan weergave kwaliteit heeft het de Prestige range nooit ontbroken en vooral in het Verre Oosten zijn ze niet aan te slepen. In Europa weerhield slechts de vorm, de omvang of de kleurstelling veel muziekliefhebbers van de aanschaf. Wie de stap naar Tannoy wel durfde of kon zetten kocht een luidspreker voor het leven.






EDITORS' CHOICE